Vrijeme je za smjenu 60.000 političkih namještenika

Uobičajeno je da nakon smjene vlasti s dužnosti odlaze i politički imenovani kadrovi. Tako bi narednih mjeseci u Hrvatskoj moglo doći do smjena na stotinama radnih mjesta, piše Novi list.

Pod upitnikom 60.000 službenika i namještenika

Među zaposlenima u javnom sektoru je 240 tisuća ljudi, od kojih je državnih službenika i namještenika, čija je sudbina neizvjesna,  nešto više od 60 tisuća.

To nije nekakva novost jer je broj zaposlenih u državnoj upravi trebao biti smanjen za 5 posto još prije godinu dana, i to na osnovi registra zaposlenih u koji je utrošeno 35 milijuna kuna, a još uvijek nije zaživio. Sve što se zna jest da je svaki peti zaposleni u državnoj upravi nekome šef.

Rješavanje Kalmetine ostavštine

Ostavština Božidara Kalmete  u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture  proći će kroz temeljitu rekonstrukciju i sasvim je izvjesno kako će biti smijenjena velika većina menadžera i čelnika državnih tvrtki i institucija u nadležnosti ovog mega-ministarstva.

O novim kadrovskim rješenjima se malo toga zna, iako su već krenule špekulacije o tome tko bi mogao preuzeti neke od čelnih funkcija u Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama, lučkim upravama , itd.

Izgledni budući ministar Zlatko Komadina  oslobodit će se Kalmetine ostavštine, a to neće biti lako ni jednostavno, jer je riječ o resorima s uvjerljivo najviše javnih afera u državi.
   
Na čelu Hrvatskih cesta nalazi se Josip Škorić , HDZ-ovac iz Slavonije. On će sasvim sigurno biti smijenjen, upitno je samo kojom će brzinom ta smjena biti provedena, odnosno hoće li prvo biti raspisan natječaj za Nadzorni odbor, pa tek onda i imenovanje nove uprave.

Najteža situacija u resoru cestogradnje svakako je u Hrvatskim autocestama, tvrtki s najviše afera u državi. Na čelu je Stjepko Boban, također član HDZ-a, posljednjih mjeseci ispitivan zbog afera.

Možda i najteži posao Zlatka Komadinu dočekat će u Hrvatskim željeznicama , gdje će od krucijalne važnosti biti smjena dvaju najvažnijih i najutjecajnijih menadžera, Zlatka Rogožara  s čela HŽ Holdinga  i predsjednika Uprave HŽ Carga , te Branimira Jerneića  s mjesta predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture, gdje je stigao s pozicije državnog tajnika za željeznički promet u Kalmetinom ministarstvu.

Na kraju dolazi još jedna velika državna tvrtka – Hrvatska pošta  na čijem je čelu Robert Jukić , također HDZ-ovac, koji je po mišljenju mnogih odradio sasvim solidan posao u HP-u. (jh)

 

 

 

Izvor: www.novilist.hr
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox