Vrijeme je za ulaganja u Hrvatskoj!

Vrijeme je za ulaganja u Hrvatskoj!, poruka je poslovne konferencije pod nazivom MEETING G2.1 (meeting second generation) koja će se održati u prostorima kongresnog centra FORUM Zagreb, od 26. do 30. listopada ove godine, pojasnili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare.

Direktor projekta, gospodin Josip Hrgetić približio nam je ideju konferencije koja se rodila u ovo vrijeme prošle godine: „Tražimo načine kako da Hrvatima koji su kao i mi rođeni vani, pokažemo kako da prepoznaju mogućnosti investiranja u Hrvatsku. Naime, Hrvatska je savršena po infrastrukturi, iako postoje problemi u birokraciji, koji se lako mogu riješiti. Hrvati su pošteni, vrijedni i radišni ljudi, ponosni na svoju nacionalnost. Zato smo došli do zaključka kako bi bilo zanimljivo i za Hrvatsku i za naše obitelji koje žive u inozemstvu da se poslovno povežu.“

Inače, gospodin Josip Hrgetić, porijeklom Hrvat, rodio se u Venezueli u Caracasu, a prije 5 godina se sa suprugom Marom Vitols Hrgetić i djecom odlučio vratiti u Hrvatsku. Sa sobom su supružnici Hrgetić donijeli i golemo dugogodišnje iskustvo poslovanja u kongresnom turizmu te su u Zagrebu otvorili kongresni centar FORUM Zagreb, koji sada posluje već četvrtu godinu. Upravo će oni, kao i mnogi drugi, na konferenciji pokazati kako mala država koja je u cijelom svijetu prepoznata kao turistička destinacija sada može postati i mjesto ulaganja – prava financijska destinacija!

Na konferenciji će se istraživati mogućnosti novih tržišta i dat će se informacije o korištenju mogućnosti koje pružaju hrvatske te institucije Europske unije za ulaganja u Hrvatskoj. Riječ je, zapravo, o konferenciji koju organiziraju povratnici za povratnike uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i podršku domaćih tvrtki, agencija i institucija.

Gospođa Hrgetić, Latvijka rođena u Venezueli, govorila je o sličnostima trendova u Latviji i Hrvatskoj u gospodarskim i demografskim pitanjima te dala svoj prijedlog o tome kako zadržati mlade u Hrvatskoj. Ideja je preokrenuti trend: predstaviti nove projekte mogućim investitorima u dijaspori, vratiti njihovo povjerenje i tako zadržati mlade u Hrvatskoj. Hrvatskoj ne nedostaje dobrih ideja – već sredstava.

Organizatori se već sada mogu pohvaliti prijavama iz cijeloga svijeta: Argentine, Australije, Bolivije, Čilea, Ekvadora, Finske, Kanade, Mađarske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Poljske, SAD-a, Švicarske i mnogih drugih. Do sada je prijavljeno 50-ak sudionika van Hrvatske a 20-ak iz Hrvatske. Ciljamo na još 20-ak prijava iz Hrvatske te 10-ak izvana kako bi se sudionici kvalitetno povezali – prijave su otvorene do 1. listopada, rekla je Mara Vitols Hrgetić.

„Sudionici ove konferencije su ljudi prepoznati u svojoj okolini – cilj je da se vrate u svoju državu i da ispričaju ovu priču – da se širi glas u toj zemlji među iseljenicima i potencijalnim investitorima.“ - rekao je Josip Hrgetić.

Jasmin Devlić pričao je o ulozi Ministarstva vanjskih i europskih poslova u privlačenju stranih investicija. Prisjetio se kako je MVEP prije dvije godine započeo s novim konceptom gospodarske diplomacije čiji su ciljevi pomagati izvoznicima, štititi njihove interese i privlačiti strane investitore. U tom kratkom razdoblju, MVEP je zaprimio više od 100 potencijalnih projekata, moguće i zahvaljujući imenovanim povjerenicima koji su na raspolaganju investitorima non-stop te u suradnji s ostalim državnim institucijama rade na otklanjanju svih vrsta barijera s kojima se susreću.

Doris Boras iz Hamag Bicra pohvalila je inicijativu organizatora MEETING G2.1 i istaknula da je rijetkost vidjeti toliko veliki broj investitora na jednom mjestu. Kako Hamag Bicro potiče poduzetništvo i start up ideje te osluškuje potrebe investitora, oni će na konferenciji ponuditi projekte kao odgovor na njihove potrebe, odnosno, njihovo ulaganje. U Hrvatskoj postoje dovoljno kvalitetni projekti posebno u segmentu prerađivačkih i uslužnih djelatnosti i većina njih ima inovativnu komponentu.

Na kraju je jedan od organizatora, Aco Momčilović istaknuo da je plan ove konferencije dugoročan: „Ove godine želimo postaviti temelje za ostvarivanje ideje o osnivanju Hrvatske svjetske gospodarske komore“. (PS/Z.R.)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox