WEF: Slovenija pala za osam mjesta (45.), ipak 32 mjesta bolja od Hrvatske

Slovenija je izgubila osam mjesta na ljestvici globalne konkurentnosti koju svake godine objavljuje Svjetski ekonomski forum (WEF), a slovenski mediji tvrde da je riječ o još jednom signalu da premijer Borut Pahor mora ubrzati strukturne reforme.

 

U ovogodišnjem izvješću WEF-a Slovenija se po indeksu globalne konkurentnosti našla na 45. mjestu od 139 analiziranih zemalja. Najviše je izgubila zbog slabog odnosa plaća i učinkovitosti rada, gdje je pala za 36 mjesta, zbog visoke javne potrošnje i povećanog proračunskog deficita. Slabijem rezultatu pridonosi i sadašnja regulacija tržišta rada te premali stupanj inovacija, navodi u četvrtak ljubljansko "Delo".

Slovenski mediji procjenjuju da je padu konkurentnosti pridonijela odluka Pahorove vlade koja se je u prošloj godini više bavila socijalnim pitanjima nego pitanjem strukturnih promjena u gospodarstvu, a uz to i dosadašnje protivljenje sindikata provedbi mirovinske i drugih reformi. WEF je Sloveniji dao slabije ocjene i zbog nefleksibilnosti poslodavaca prilikom zapošljavanja i otpuštanja radnika uslijed sadašnjeg zakonskog uređenja tog područja, navode slovenski mediji. (hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox