WEF: Švicarska vodeća, SAD (4.) i Hrvatska (77.) skliznule na ljestvici

Sjedinjene Države ponovno su kliznule na globalnoj ljestvici konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF), na kojoj vodeće mjesto i dalje drži Švicarska, dok je Hrvatska pala na 77. mjesto među ukupno 139 zemalja.

 

SAD je i dalje svjetski lider po produktivnosti, inovacijama i konkurentnosti ali posljednjih godina očituje sve veće slabosti, tumače u WEF-u prilikom objave najnovijeg indeksa globalne konkurentnosti za 2010.-2011. Te slabosti očituju se u rastućem proračunskom manjku, razvoju situacije na financijskom tržištu, korporativnoj etici, te u povjerenju koje kompanije i građani iskazuju prema vladi.

Stoga je pozicija SAD-a pogoršana za dva mjesta u odnosu na lani, na 4. mjesto.

Vodeće mjesto i dalje drži Švicarska, s pripadajuća 5,63 boda, zahvaljujući sofisticiranoj poslovnoj kulturi i inovacijama, koja se očituje u visokoj razini znanstveno-istraživačkih organizacija, velikoj potrošnji na istraživanja i razvoj, te velikom broju patenata, tumače dalje u WEF-u.

Švedska, druga na globalnoj listi konkurentnosti, napredovala je za dva mjesta u odnosu na lani, ističući se transparentnom i učinkovitom vladom i korporativnom etikom.

Kina je napredovala za dva mjesta, zauzevši 27. mjesto, dok je rejting Njemačke, najvećeg gospodarstva eurozone, također poboljšan za dva mjesta, na petu poziciju. Japan, treće najveće svjetsko gospodarstvo, plasirao se na šesto mjesto.

Hrvatska je prema najnovijem globalnom indeksu konkurentnosti na 77. mjestu, s osvojenih 4,04 boda, nasuprot 72. mjestu na prošlogodišnjoj ljestvici koja je obuhvaćala šest zemalja manje u odnosu na ovu godinu, odnosno njih 133. Na ljestvici koja bi uzimala u obzir samo zemlje s prošlogodišnje liste Hrvatskoj bi pripalo 76. mjesto.

Po regijama Europa prednjači među vodećih 10 zemalja, što uvelike zahvaljuje Skandinaviji. Tako je Finska zauzela sedmo, Nizozemska osmo a Danska deveto mjesto. Na 10. mjestu nalazi se Kanada.

Regija istočne Azije također bilježi dobre rezultate. Iako je Singapur zadržao prošlogodišnje treće mjesto, za što su zaslužna učinkovita robna i tržišta rada kao i vlada, Japanu je poboljšana pozicija za dva mjesta.

Hong Kong na jedanaestom, Tajvan na trinaestom, Južna Koreja na dvadesetdrugom i Malezija na dvadesetšestom mjestu redom se nalaze ispred Kine (27.), i Indije, trećeg najvećeg gospodarstva u regiji, na 51. mjestu.

Na drugom kraju ljestvice, na 139. mjestu, nalazi se Čad. (hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox