Westerwelle: Berlin protiv promjene granica u JI Europi

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u Podgorici da se Njemačka protivi pregovorima o promjeni granica u jugoistočnoj Europi.

Teritorijalna cjelovitost zemalja u regiji tema je o kojoj Njemačka neće pregovarati  - rekao je Westerwelle nakon sastanka s predsjednikom crnogorske vlade Igorom Lukšićem. Put prema Europskoj uniji ide preko demokracije, reformi, suradnje i potrage za rješenjima svih sukoba mirnim putem. U tom kontekstu, uzdajemo se u konstruktivan pristup Crne Gore prema Kosovu - rekao je. Westerwelle će u četvrtak posjetiti Kosovo. To će biti prvi posjet jednog europskog ministra Kosovu od početka napetosti između Prištine i Beograda na njihovoj zajedničkoj granici 25. srpnja.

Priština je tada pokušala rasporediti carinike i policajce na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak kako bi provela embargo na uvoz iz Srbije. Berlin i London pozvali su u ponedjeljak Srbiju i Kosovo na mir, istaknuvši da će umanjiti svoje izglede za ulazak u EU ako se napetosti na granici nastave. Westerwelle će u srijedu boraviti u radnom posjetu Hrvatskoj, a s njim će se u Dubrovniku sastati potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox