WHO: razmjena uzoraka virusa u zamjenu za cjepiva

Uzorci virusa ubuduće će se razmjenjivati na globalnoj razini u zamjenu za cjepiva koja će biti od njih proizvedena, priopćili su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), navodeći da je to rezultat povijesnog dogovora kojim se želi povisiti razina pripremljenosti za moguću pandemiju gripe.

Na pregovorima u Ženevi, dogovoren je prijedlog sporazuma koji su potpisale sve zemlje, među kojima i SAD, koji je posljednji podržao prijedlog.

Pregovori su okončani. Okvirni sporazum je dogovoren - rekao je supredsjedatelj pregovora, koji su bili zatvoreni za javnost, Juan Jose Gomez Camacho iz Meksika.

Zemlje bi, kako stoji u okvirnom sporazumu, razmjenjivale uzorke virusa s WHO-ovom mrežom laboratorija u zamjenu za cjepiva proizvedena od tih istih virusa, a po povoljnim uvjetima. Farmaceutska se industrija obvezuje da će donirati lijekove i 'know-how', podmirujući polovicu od 58 milijuna dolara godišnjih troškova za učinkovitiju borbu protiv pandemije gripe u najsiromašnijim zemljama.

Pregovori između 193 članice WHO-a počeli su prije četiri godine, kad se u jugoistočnoj Aziji pojavio smrtonosni virus H5N1. Godinu dana poslije Indonezija je prestala razmjenjivati uzorke virusa gripe s WHO-ovom mrežom, tražeći svoj dio cjepiva.

Ministri zdravstva zemalja članica okvirni bi sporazum, koji uključuje i doprinos farmaceutske industrije, trebali potpisati na godišnjem redovitom sastanku WHO-a od 16. do 24. svibnja.  (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox