Yahoo tuži Facebook

Yahoo je podnio tužbu protiv Facebooka s tvrdnjom da je prekršio 10 patenata uz argument da je Yahoo postojao 10 godina prije pokretanja najpoznatije društvene mreže, piše net.hr

Nakon brojnih pregovora i pokušaja da se mirnim putem dođe do dogovora na američkom okružnom sudu u San Joseu u saveznoj državi Kaliforniji počela je još jedna pravna bitka, ovoga puta akteri su Yahoo i Facebook. U tužbi koju je podnio Yahoo navodi se da je Facebookov rast uvelike zasnovan na neovlaštenom korištenju patentirane tehnologije i to tehnologije koja se odnosi na razmjenjivanje poruka, generiranje vijesti na News Feedu, "društveno" komentiranje oglasa, sprečavanje prijevara i kontrolu privatnosti.  

Kao jedan od argumenata Yahoo navodi i činjenicu da je Facebook osnovan pokrenut 2004. Godine, 10 godina poslije Yahoo-a. Facebook je od tada narastao i postao jedna od najprometnijih stranica na internetu. Taj rast, međutim, je velikim dijelom bio baziran na Facebookovoj upotrebi Yahoove patentirane tehnologije društvenog umrežavanja, navodi se u tužbi. 

Možda tužba ne bi bila toliko pogubna za Facebook da ne dolazi u tako nezgodnom trenutku jer Facebook u svibnju planira pokrenuti inicijalnu javnu ponudu dionica kako bi se prikupilo 5 milijardi dolara. Yahoo pak s druge strane riskira da bude percipiran u javnosti kao očajan igrač na tržištu koji je ušao u patentni rat dok u tržišnom smislu kompanija posluje sve lošije i lošije. Iz Facebooka su poručili da će se snažno braniti od Yahoovih neutemeljenih optužbi. (HT)

 

Izvor: www.net.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox