Yoshihiko Noda je novi japanski premijer

Bivši japanski ministar financija Yoshihiko Noda, pristaša proračunske štednje, izabran jeglasovanjem zastupnika u parlamentu na dužnost japanskog premijera koju je dosad obnašao Naoto Kan.

Noda (54), koji je tako postao šesti premijer u zadnjih pet godina, dobio je 308 glasova moćnog zastupničkog doma koji kontrolira vladajuća Demokratska stranka Japana (DPJ), u parlamentu s 475 zastupnika. Drugo glasovanje očekuje se u Senatu, gdje većinu ima konzervativna oporba, ali po ustavu zadnju riječ imaju zastupnici.

Kan i njegova vlada, čija je popularnost u anketama pala na najnižu razinu, podnijeli su tijekom jutra kolektivnu ostavku. Bivši premijer bio je na meti žestokih kritika zbog vođenja krize nakon potresa i tsunamija 11. ožujka u kojima je na sjeveroistoku zemlje poginulo i nestalo više od 20.000 ljudi i koji su uzrokovali nuklearnu katastrofu u centrali Fukushimi.

Težak zadatak

Novi japanski premijer neće imati nimalo laku zadaću, budući da preuzima odgovornost nakon najteže tragedije iza Drugog svjetskog rata, u do grla zaduženoj zemlji čije sve starije stanovništvo opterećuje državni proračun.

U izvanrednom smo stanju u državi: moramo riješiti nuklearni incident, provesti obnovu i riješiti tešku gospodarsku krizu, rekao je Noda novinarima. Treće po snazi svjetsko gospodarstvo ponovo je ušlo u recesiju, a snažan jen dovodi izvoz u prilično nezavidan položaj. Nijedan japanski premijer izabran nakon 2006. nije se na tom položaju uspio zadržati dulje od godinu dana. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox