Z. Duka ponovno izabran za predsjednika HND-a

Dosadašnji predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, kolumnist riječkog Novog lista, večeras je ponovno izabran za predsjednika krovne novinarske udruge s mandatom od četiri godine.

 

U drugom krugu glasovanja Duka je s 43 glasa pobijedio svog protukandidata Nikolu Kristića s HRT-a za kojega je glasovo 31 član izborne skupštine. Tri su listića proglašena nevažećim.

Duka je izabran u drugom izbornom krugu, s obzirom da u prvom glasovanju niti jedan od četiri kandidata nije dobio dovoljnu većinu. U prvom su se izbornom krugu za ovu funkciju natjecali i slobodni novinar Željko Peratović te Boris Vincek iz Glasa Istre.

U svom je izbornom programu Duka istaknuo da se zalaže za 'čisto, zdravo i neoprano vlasništvo u medijima', a kao najveće neprijatelje profesije ističe cenzuru i autocenzuru. Smatra da bi se trebao povećati novinarski utjecaj na uređivačku politiku medija, s obzirom da se bez novinara, prema važećim zakonima, ne mogu birati ni glavni urednici medija.

Kao jedan od najvažnijih problema Duka je istaknuo narušavanje i ukidanje materijalnih i radnih prava novinara, zbog čega HND, kako je uvjeren, mora intenzivnije surađivati sa Sindikatom novinara Hrvatske. (Hina)

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox