Za HDZ nisu glasale ni obitelji članova stranke

Jutro nakon izbornog poraza donijelo je dramatičnu sjednicu u središnjici HDZ-a. Raspravljalo se o povijesno lošem izbornom rezultatu HDZ-a, a članovi su za sve okrivili premijerku Jadranku Kosor, piše Jutarnji list.

Sa sjednice predsjedništva HDZ-a sada već bivša premijerka izjurila je ljuta i neraspoložena. Probila se kroz kordon novinara i zaputila prema zgradi Vlade. Ispred središnjice HDZ-a nije htjela ništa reći, a kada je došla u Vladu novinarima je na upit kako komentira izborne rezultate rekla: Kad budem nešto htjela komentirati, zvati ću vas. Na predsjedništvu se raspravljalo o HDZ-ovom porazu na izborima i idućim potezima koji su u stranci nužni. Da je rezultata zaista poražavajući pokazuje i podataka da je HDZ osvojio samo 563.034 glasova. Ako se zna da stranka broji 220.000 članova onda je jasno da za HDZ nisu glasali ni svi članovi obitelji onih koji su učlanjeni u stranku. Je li moguće da smo, osim naših 220.000 članova, uspjeli na svoju stranu pridobiti samo još 340.000 birača! Je li moguće da niti svi članovi obitelji naših ljudi nisu glasovali za HDZ, komentira izvor iz Predsjedništva stranke. 

Najveći poraz u povijesti HDZ-a

Najveći poraz HDZ je doživio u Kosoričinoj V. izbornoj jedinici gdje su osvojili nešto manje od 33% glasova. U toj izbornoj jedinici 2007. osvojili su 41,17%, a 2000. godine 42,75% glasova.  Za loš rezultat iz HDZ-a krive upravo predsjednicu stranke. Da je Petar Čobanković vodio tu jedinicu, Kukurikavci bi se nagutali prašine, kaže jedan od izvora iz HDZ-a. Dio članova misli da će Jadranka Kosor iskoristiti potpisivanje Ugovora o pristupanju Europskoj uniji 9. prosinca za početak unutarstranačke kampanje. Kao najveći suparnik Jadranki Kosor spominje se Darko Milinović. On ne krije ambicije prema mjestu predsjednika HDZ-a, a ima potporu Vladimira Šeksa i Božidara Kalmete.

S druge strane izvori bliski Jadranki Kosor kažu da i ona ima potporu Vladimira Šeksa i Božidara Kalmete. Bivša premijerka uživa potporu Petra Čobankovića koji nema liderske ambicije.  Bez obzira na ishod prema nekim izvorima u HDZ-u sasvim je izvjesno da će veliku ulogu na izbor predsjednika imati tajming stranačkog Sabora, ali i Uskočke istrage i izvidi. Novo vodstvo stranke mora se jasno distancirati od Ive Sanadera. Tek onda će dobiti potporu članstva za otvorenu političku borbu s SDP-om, kaže izvor iz vrha HDZ-a. (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 6. prosinca 2011.
Foto: Marko Prpic/PIXSELL 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox