Za Hrvate 280 radnih mjesta u Europskoj uniji

Posao u Europskoj Uniji trebalo bi dobiti 280 Hrvata, ali još uvijek nije poznat iznos od proračuna koji bi Hrvatska trebala dobiti, piše hrt.hr

Kada za nešto više od godinu dana 1. srpnja 2013. Hrvatka postane punopravna članica Europske unije to će značiti i otvaranje novih dobro plaćenih radnih mjesta. Tako je već u prijedlogu proračuna za 2013. uvršten broj ljudi koji će se zaposliti u europskim institucijama vezano uz pristupanje Hrvatske. Europsko vijeće i Vijeće EU-a treba 46 ljudi, Europska komisija 142, Europski sud pravde 63, Revizorski sud 13, Gospodarski i socijalni odbor 10 i Odbor regija 6 ljudi. Ukupno je to 280 ljudi. Za toliko bi se povećala europska administracija zbog pristupanja Hrvatske.

Prema prijedlogu europski proračun za 2013. iznosi 137,9 milijardi eura, 6,8% više od ovogodišnjeg. U proračun su uključeni i administrativni troškovi za Hrvatsku, a nisu iznosi koje bi naša zemlja treba dobiti iz europskog proračuna. Taj iznos od oko 680 milijuna kuna riješit će se amandmanima na proračun nakon ratifikacije Ugovora o pristupanju Hrvatske.

Nekoliko članica EU-a protive se povećanju proračuna jer smatraju da se u krizi i smanjivanju proračuna u državama članicama mora smanjiti i europski proračun. Europska komisija pak ističe da je to potpuno izokretanje stvarnosti, jer je tu riječ o plaćanju ranije preuzetih obveza koje su izglasale same države članice. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox