Za što su uopće javni bilježnici potrebni građanima i poslovnim subjektima u uvjetima pandemije?

Zbog aktualnih mjera uzrokovanih pandemijom COVID-19 bolesti, javnobilježnička komora temeljem velike potražnje za uslugama informira sve građane i poslovne subjekte kako je rad javnobilježničkih ureda usmjeren samo na hitne slučajeve i ograničen na vrijeme od 9 do 12 sati. Javni bilježnici sa strankama komuniciraju I telefonski, elektroničkom poštom te komunikacisjkim aplikacijama.

Važna preporuka je da se stranke odabranom javnom bilježniku prethodno najave telefonom ili elektroničkom poštom. Kod dolaska u ured potrebno je poštovati upute javnog bilježnika za zaštitu od širenja virusa. Detaljne podatke za kontakt građani mogu naći na web stranici www.hjk.hr.

Rad javnobilježničkih ureda je usklađen s uputama pravosudnih i zdravstvenih  vlasti i organiziran da se sačuva zdravlje stranaka, suradnika i samih javnih bilježnika.

Takvim sistemom rada i prethodnim zakazivanjem termina je moguće dobiti osnovne upute bez izlaganja širenju virusa, a mogu se dostaviti i podaci koji su javnom bilježniku potrebni za pripremu dokumenata. Ovakvim postupanjem se boravak stranaka u uredu skraćuje, a ne gubi se na pravnoj sigurnosti i točnosti. Suradnici u javnobilježničkim uredima rade u smjenama, čime se osigurava socijalna distanciranost kao prevencija zaraze.

Trenutna otežavajuća okolnost je što na području pogođenom potresom nekoliko javnobilježničkih ureda teško oštećeno i javni bilježnici su angažirani na tome da nastave rad na improviziranim lokacijama. Zbog toga je bitno prvo telefonski kontaktirati ured kako bi se saznalo na kojoj lokaciji je potrebno realizirati ovjere.

Potreba za radom javnih bilježnika je bitno smanjena po opsegu posla, ali mnoge hitne životne situacije ne trpe odlaganje niti u ovim teškim vremenima. Pod to spadaju:  punomoći za aktivnosti koje osobe ne mogu same obaviti (poslovi u bankama, ishođenje dokumenata, zaključenje ugovora, korištenje motornog vozila u inozemstvu, odlazak ili dolazak članova obitelji iz ili u RH) / oporuke /  ugovori o darovanju, prodaji, uzdržavanju… /  dokumentacija potrebna za odobrenje i isplatu stipendija, mirovina iz inozemstva i sl. / dokumentacija potrebna poslovnim subjektima za javnu nabavu / dokumentacija za hitne promjene u trgovačkim društvima: promjene direktora, dopune djelatnosti / likvidacije...

Važno je naglasiti da u ovim kriznim vremenima građani kod javnog bilježnika mogu elektroničkom vezom sa sudom predati prijedlog za uknjižbu i dobiti izvadak iz zemljišne knjige. Taj servis je uspostavljen u najvećem opsegu upravo prije izbijanja pandemije, čime  se omogućava i sada rad zemljišnoknjižnih odjela, te zvadak iz sudskog registra. Javni bilježnici dokumentaciju u sudski registar dostavljaju elektroničkim putem ili putem pošte.

U  ostavinskim predmetima i dalje se radi bez  zastoja u mjeri u kojoj je to moguće poštujući mjere prevencije zaraze. Naime, neki su slučajevi hitni, posebno kod socijalno ugroženijih građana. Primjerice, posljednja mirovina koja pripada nasljedniku za cijeli mjesec u kojem je ostavitelj preminuo može se  podići kod HZMO samo s pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju. Također, ako umre jedan bračni drug na kojeg je glasio bankovni račun, preživjeli bračni drug niti kao punomoćnik na računu ne može raspolagati sa zajedničkom ušteđevinom bez istog takvog rješenja kojeg javni bilježnik donosi kao povjerenik suda. Zato u ostavinama javni bilježnici koriste sve procesne mogućnosti izvanparničnog postupka, o čemu daju upute nasljednicima.

U postupcima ovrhe javni bilježnici, sukladno preporuci Ministarstva pravosuđa za odgodom ovršnih postupaka, iz sigurnosnih, procesnih i socijalnih razloga - rješenja o ovrsi ne otpremaju ovršenicima.

Hrvatski javni bilježnici ovom prilikom zahvaljuju svim građanima na odgovornom ponašanju, strpljenju, razumijevanju I poštivanju raspisanih mjera zaštite, a pogotovo zahvaljuju svojim suradnicima koji i u veoma složenim uvjetima savjesno obavljaju svoje poslove, te Ministarstvu pravosuđa i sudovima na promptnoj i učinkovitoj komunikaciji  i suradnji u ovim kriznim okolnostima. (ps/sm)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox