Za TE Plomin stiglo 45 ponuda

Na poziv za iskazivanje interesa za gradnju novog bloka Termoelektrane Plomin stiglo je čak 45 ponuda, izvijestio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Popis ukjlučuje desetak i više najvećih svjetskih tvrtki iz Njemačke, Francuske, Italije, Koreje i drugih zemalja, ističe Čačić, a prvi se javio njemački RWE. HEP je 24. srpnja objavio poziv za iskazivanje interesa za izgradnju Termoelektrane Plomin C na ugljen, snage 500 megavata, investicije vrijedne 800 milijuna eura, a odabir strateškog parnera očekuje se u prvom kvartalu iduće godine, piše poslovni.hr

Čačić je također objavio da je Ministarstvo gospodarstva primilo od slovenskog Ministarstva poljoprivrede i okoliša konačno stajalište o postupku procjene utjecaja na okoliš projekta rekonstrukcije termoelektrane Plomin prema kojem to slovensko ministarstvo pozitivno ocjenjuju projekt. Slovenci su, kaže Čačić, utvrdili da je rekonstrukcija planirana prema koncepciji suvremenih termoelektrana na čistu tehnologiju s ciljem da se poboljša stanje utjecaja na okoliš.

Svatko kome je na srcu ekologija i zaštita okoliša u Hrvatskoj iz puno bi razloga trebao zastupati ovaj projekt jer on poboljšava ekološko stanje, istaknuo je Čačić. Na pitanje je li s lokalnom zajednicom postignut pomak u pogledu prostornog plana, rekao je da se razgovori odvijaju mjesecima te da su reakcije vrlo pozitivne i da su postignuti kvalitetni dogovori. Normalno je da lokalna zajednica ima koristi od ovakvih projekata i ona će ih imati, kaže Čačić. (HT)

 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

 

  


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox