Za tri dana otvara se stečajni postupak u Dalmacijavinu

U Dalmacijavinu Split za tri dana pokrenut će se stečajni postupak te će biti imenovan stečajni upravitelj, najavio je na današnjem uvodnom stečajnom ročištu na Trgovačkom sudu predsjednik suda Ivan Basić.

Zaista su se stekli svi potrebni uvjeti da Dalmacijavino krene u stečaj, rekao je kratko sudac pozvavši radnike te tvrtke, kojih je u raspravnoj dvorani i van nje bilo mnogo, da se za sva pitanja vezana za Dalmacijavino obrate Trgovačkom sudu i njemu osobno. Privremeni stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović podsjetio je da je neprekidna blokada računa Dalmacijavina traje ukupno 866 dana, a iznos blokade je 286 milijuna kuna.

To je vrlo velika blokada. Da je stečaj ranije pokrenut vjerojatno bi ga bilo lakše i jednostavnije voditi. Proizvodnja će biti nastavljena. Još ćemo vidjeti koliko ljudi u otkaznom roku može raditi, pa da zarade svoju plaću dok traje stečajni postupak. Nakon sastanka skupštine vjerovnika odredit ćemo uvjete za prodaju tvrtke. Nastojat ćemo riješiti većinu problema kako bi budući kupac zatekao što sređeniju situaciju. Svi vjerovnici se neće moći naplatiti, ali je najvažnije da radnici naplate svoja potraživanje, rekao je Mitrović.

Ozren Matijašević: Isključiva krivica za stečaj leži na vlasniku

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević nakon ročišta novinarima je kazao da je hrvatska Vlada zaslužila kritiku zbog svog ponašanja. Uputili smo im dopis na koji nam ni do danas nije odgovoreno i to unatoč tome što smo prethodno bili na razgovoru u Zagrebu, u Ministarstvu gospodarstva, kaže Matijašević i dodaje da su za današnje stanje i proglašenje stečaja u Dalmacijavinu krive dosadašnje upravljačke strukture te tvrtke.

Isključiva krivica leži na vlasniku koji je postavljao nadzorne odbore i uprave, zaključio je Matijašević. Idućih dana, nakon što bude doneseno rješenje o stečaju, održat će se ispitno stečajno ročište na kojem će se ispitati sve tražbine, a na izvještajnom ročištu će se odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka. Kako se moglo čuti od radnika, isplaćena im je jedna plaća, a još im se duguje šest plaća. Agonija se napokon riješila. Imamo vjere da će ovaj privremeni stečajni upravitelj nešto napraviti i popraviti. Sve što su učinile vlade i država Dalmacijavinu jest pljačka i devastacija. Doveli su nas ovdje gdje jesmo. Sa 40 godina staža sada idem sa suzama u očima na Zavod za zapošljavanje dočekati mirovinu, izjavila je novinarima radnica Mila Palada. (Hina/HT)

 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox