Za uspješnu karijeru nemojte tračati i jadikovati

Sudjelovanjem u širenju tračeva ostavljamo dojam osobe koja i nema previše posla, a zbog jadikovanja djelujemo ružno i neproduktivno. Britanski autor Richard Templar u knjizi 100 pravila posla: najbolji recept za osobni uspjeh savjetuje kako je za našu karijeru najbolje da prestanemo tračati i jadikovati. 

Templar kaže da kada do nas stigne trač primjerice, da je dvoje oženjenih kolega iz tvrtke u vezi, neka mi budemo zadnja karika u tom lancu. Ogovaranje je zabava za dokone umove jer ljudi koji tračaju pokazuju da rade na glupim poslovima, gdje baš i nemaju poticaja pa si vriejeme moraju vrijeme ispunjavanjavati glasinama.

Naravno, to ne znači da tračeve ne smijemo slušati, ali ključno je da informacije koje čujemo zadržimo za sebe, a da kolege misle kako smo se uključili u tračanje.

Osim tračanja, još jedan oblik zabave za one s premalo posla je jadikovanje, kaže Templar. Sve nas mogu „mučiti“ kolege, šefovi, glupi posao, ali žaljenje neće ništa promijeniti niti pomoći.

Templar kaže da žaljenje ima šest negativnih posljedica:

ostavljamo dojam sitničave i nezaposlene osobe,

gubimo vrijeme,

za nas se lijepe druge osobe koje vole kukati

stječemo reputaciju osobe koje na može napraviti ništa korisno

demotiviramo sami sebe

kad jadikujemo izgledamo ružno jer kutovi naših usana tvore turobnu grimasu

Templar nudi rješenje za odvikavanje od kukanja. Svaki put kada ne odolimo porivu da se žalimo treba poraditi na rješenju problema zbog kojega se jadikujemo. Kada nema rješenja, nema ni kukanja.

Ako se rado žalimo na kolege, treba uvesti pravilo da to radimo pred njima, a nikada iza njihovih leđa. Uvidjet ćemo da smo manje hrabri dok stoje pred nama.

 Suradnici koji zabušavaju ili loše rade posao, obično su predmet jadikovanja ostalih zaposlenika. Templar smatra da je mudro podržati nepopularne kolege jer ćemo steći reputaciju osobe koja za svakoga ima lijepu riječ, a možemo imati i koristi jer će ti isti kolege jednoga dana možda nama držati stranu ili učiniti uslugu. (jk)

 

Izvor: www.business.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox