Zadar: Bivši radnici Transporta traže isplatu plaća i istragu kriminalnih radnji u tvrtki

U Domu sindikata danas je 79 bivših radnika zadarske prijevozničke tvrtke Transport u stečaju održalo prosvjedni skup na kojem su pozvali USKOK i DORH da istraže navodne kriminalne radnje bivše Uprave Transporta.

 

Tih 79 bivših radnika Transporta u stečaju potražuje oko 10 milijuna kuna na ime tzv. "ratnih plaća" koje su zaradili obavljajući prijevozničke poslove za HV i MUP od 1991. do 1995. godine. U tom razdoblju isplaćivani su im minimalci, a radnici potražuju razliku do pune plaće.

Ministarstvo obrane još je 1996. godine isplatilo tu razliku, ali je novac prebačen na jednu fiktivnu tvrtku u Sisku. Zbog toga su pravomoćno 2006. godine osuđeni tadašnji direktori Milan Keran i Arsen Pirc na kazne zatvora u trajanju od 10 mjeseci, uvjetno na dvije odnosno tri godine, ali bez nadoknade počinjene štete. Radnici bivšeg Transporta na današnjoj su konferenciji upozorili upravo na tu paradoksalnu činjenicu. Zbog toga su ponovno zatražili sastanak s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, a također su DORH-u i USKOK-u poslali peticiju da istraže kriminalne radnje u bivšem Transportu.

Tražimo od mjerodavnih institucija da konačno uđu u trag novcu i isplate radnike, poručio je sindikalni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija dodavši kako je zadnji trag tome novcu prije tri godine uočen u jednoj fiktivnoj tvrtki u Sisku, nakon čega je novac nestao.
Predlažemo da država odmah isplati radnike te se nakon toga obešteti od krivaca koji su poznati i osuđeni. Svjesni smo da su slučajevi Sanader, MOL i INA trenutačno u prvom planu, ali želimo da se i ovaj slučaj riješi, pogotovo jer Hrvatskoj iz EU prijete monitoringom u segmentima pravosuđa i ljudskih prava, kaže Uranija. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox