Zagreb business summit

Najava početka dvije milijarde kuna vrijedne energetske obnove Donjega grada u Zagrebu, zatim najava izrade metropolitan zona za četiri najveća grada u Hrvatskoj i dolazak delegacije poduzetnika iz Pekinga zainteresiranih za investiranje u Novsku prvi su rezultati Zagreb business summita. 

Marina Pavković, direktorica Zagrebačkog velesajma, kaže da je zadovoljna što su uspjeli dovesti predsjednika, ministre, ravnatelje agencija i zavoda, župane, gradonačelnike, direktore poslovnih zona i inkubatora, čelnike gradskih uprava, sindikate, predstavnike civilnog društva, investitore i konzultante.

Od svih komponenti BDP-a pad investicija od 38,3 posto najviše je pridonio recesiji i to je ono što summit pokazuje da se može mijenjati kad se uspostavi dijalog između vlade i gradova, koji su danas generatori razvoja, te sve to predstavi investitorima – kaže Pavković. Dodaje da su već primili pozitivne reakcije od predstavnika Rijeke, Velike Gorice i Sinja. Navodi da dolazak političke i poslovne delegacije iz Pekinga pokazuje da potencijala za poslove ima i pred stranim investitorima. No, dodaje isto tako da je okrugli stol na temu investicijske klime i odnosa društva prema investicijama, koji su organizirali Ministarstvo gospodarstva i Agencija za investicije i konkurentnost, ukazao na niz razloga zbog kojih je investicijska klima u Hrvatskoj problem.

Iz Sinja su ukazali na to da im ministarstva nisu dostupna, iz Novske da su proračuni gradova presiromašni za sufinanciranje projekata EU, Udruga stranih investitora upozorila je na česte promjene poreznog sustava, predsjednik RH na nužnost fiskalne decentralizacije i regionalizacije, Zelena akcija na netransparentnost gradskih uprava, a iz Vlade su upozorili na nezainteresiranost gradova za prihvat novih znanja. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

               

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox