Zagreb će dobiti 100.000 m2 uredskog prostora

Od početka krize po prvi put u Zagrebu se gradi gotovo 100.000 kvadratnih metara novog uredskog prostora, stoji u izvještaju CB Richard Ellisa "Pregled uredskog tržišta u Zagrebu" za treće tromjesečje, piše Business.hr.

No, kriza na tržištu najma uredskog prostora se nastavlja jer mali i srednji najmoprimci sve teže plaćaju najam. No, veliki najmoprimci su u trećem tromjesečju ove godine iznajmili novih 17.000 kvadrata uredskog prostora, piše Business.hr. Ipak ne možemo govoriti o oporavku tržišta jer su iznajmljivači uglavnom velike međunarodne tvrtke koje godinama posluju u Hrvatskoj, a ne novi najmoprimci.

U posljednje dvije godine, odnosno od početka krize u Zagrebu je sagrađen minimalan broj kvadrata uredskog prostora, no posljednja tri mjeseca krenula je realizacija triju velikih i nekoliko manjih projekata koji će do sredine 2012. godine donijeti gotovo 100.000 kvadrata novog uredskog prostora.

Zbog gospodarske krize jako se smanjila potražnja za uredskim prostorom na kraju 2008, u 2009. i 2010. godini jer su tvrtke otpustile dio zaposlenika te se time smanjila i potreba za prostorom, rekao je za Business.hr, Tomislav Gregurić, direktor poslovanja uredskim nekretninama zagrebačkog ureda King Sturge. Zbog postroženih uvjeta financiranja koje su postavile banke ( npr. zahtijeva da prije početka gradnje bude 70 posto potpisanih predugovora) smanjila se realizacija novih projekata, odnosno stavljeni su na čekanje, rekao je Gregurić.

Drugi i treći kvartal ove godine donijeli su promjene. Potražnja se blago povećala jer je mnogo tvrtki moralo riješiti svoju potrebu za nekretninama, smanjene su cijene zakupa uredskog prostora, a i banke su malo ublažile uvjete financiranja, rekao je Gregurić i dodao kako na razvoj tržišta utječu i pozitivna očekivanja od ulaska Hrvatkske u EU, a kako bi objekt bio spreman 2013. morate ga početi graditi još danas. (J.K.)

 

Trenutačno se u Zagrebu gradi nekoliko objekata: Ban centar pokraj Trga bana Jelačića, Green Gold na raskrižju Ulice grada Vukovara i Radničke ceste, IT5 i Centar Bundek u Novom Zagrebu, te Avenija i Sky Office tornjevi na Zagrebačkoj aveniji.  

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Business.hr, 22. studenoga 2010.

Foto: Zagreb-Montaža Grupa

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox