Zagreb s "poduzetnicima" sklopio 46 nezakonitih ugovora

Državna revizija je ovih dana utvrdila da je Grad Zagreb tijekom 2009. godine zaključio 46 ugovora o financiranju uređenja građevinskog zemljišta, koji nisu u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu, piše novilist.hr.

 

Njima je Grad Zagreb građevinskim investitorima omogućio da za račun i u ime Grada sami izgrade infrastrukturu potrebnu njihovim objektima . Osim gradnje prometnica, ovi ugovori, vrijedni 47,2 milijuna kuna, podrazumijevaju i gradnju objekata odnosno uređaja komunalne infrastrukture za opskrbu pitkom vodom i odvodnju otpadnih i oborinskih voda.

Grad se obavezao da će investitorima novac uložen u gradnju infrastrukture vratiti najkasnije u roku od pet godina jer je zakonom propisano da obveznik komunalnog doprinosa može sudjelovati u financiranju gradnje i očekivati da mu novac bude vraćen u roku od pet godina. No, tvrdi revizija, u procesu nije utvrđivana visina sredstava koje je potrebno uložiti, a rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i gradnja objekata se prepuštala trećim osobama bez izrađenih projekcija obaveza koje proizlaze iz ugovora.

Zagrebačka praksa

Grad je ovako poslovao s obiteljskom tvrtkom Blaža Petrovića, kojeg je država sumnjičila za niz protuzakonitih radnji, kao i s Ivićem Pašalićem, koji je gradio stambeno naselje u Odri, a od Grada je zapravo "dobio" pristupne ceste, piše novilist.hr.

Državni ured za reviziju je zbog nejasnih kriterija sklapanja ugovora naložio preispitivanje zaključivanja ugovora, a gradska uprava očekuje kako će novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu biti određen i način financiranja uređenja građevinskog zemljišta komunalnom infrastrukturom koja nije određena Programom gradnje komunalne infrastrukture. (MJ)

 

Izvor: www.novilist.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox