Zagrebački holding je tvrtka s najboljim kolektivnim ugovorom u državi

Više od 12.000 radnika Zagrebačkog holdinga može se pohvaliti najkvalitetnijim kolektivnim ugovorom u zemlji, koji nosi potpis gradonačelnika Milana Bandića, piše Večernji.hr.

Zaposlenici 23 zagrebačke komunalne tvrtke koje od 2007. godine čine Zagrebački holding, osim visokih primanja koja su u prosjeku za srednju stručnu spremu 7.000 kuna, a za VSS i više od 10.000 kuna neto, prema kolektivnom ugovoru imaju brojna prava. To su, primjerice, povećanja plaće od šest posto za rad na – propuhu te kupnje naočala ili zubne proteze u visini jedne prosječne plaće koju podmiruje poslodavac.

Holdingovci mogu koristiti slobodne plaćene dane za odlazak na kulturne i sportske manifestacije pa i za sudjelovanje na sindikalnim prosvjedima, čak i kada su takve aktivnosti uperene i protiv vlastitog poslodavca.

Holdingovci ne žele na stup srama

Darko Kleinberger, predsjednik Koalicije sindikata Zagrebačkog holdinga, poručuje da treba nadzirati eventualne mogućnosti zloupotrebe, primjerice pri kupnji zubne proteze.D

Ujedno ističe da su brojni korisnici prava iz ugovora i direktori podružnica, članovi uprave Holdinga te ostali visokopozicionirani zaposlenici, iako s njihovih adresa dolaze prozivke o kolektivnom ugovoru.

Uprava već neko vrijeme pregovara sa sindikatima radi smanjenja nekih radničkih prava, svjesna financijskog stanja u Holdingu. Dirat će se tako i u jubilarne nagrade, regres, božićnicu, koje želimo svesti na neoporezive iznose, pojasnio je Dušan Viro, glasnogovornik Zagrebačkoga holdinga. Uprava se u tome nada potpori čak 53 sindikata koji djeluju u ovoj gradskoj megatvrtki, no predstavnici radnika ne vide ništa sporno u pravima koje uživaju kolektivnim ugovorom. Poručuju kako njihov kolektivni ugovor ne treba biti na stupu srama, nego primjer prema kojem se poslodavci trebaju voditi u pregovaranju s radnicima. (Hina/jh)

 

 

Izvor: www.vecernji.hr

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox