Zagrebački holding prodaje 44 niskopodna tramvaja

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebački holding raspisao je javno nadmetanje za prodaju i povratni najam 44 niskopodna tramvaja vrijednosti 532 milijuna kuna bez PDV-a.

To je jedna od mjera iz Programa financijskog restrukturiranja Zagrebačkog holdinga, koja bi utjecala na bolju likvidnost i smanjenje troškova. Sredstvima od prodaje tramvaja otkupilo bi se 214 autobusa za potrebe javnog gradskog prijevoza koji su trenutno u operativnom najmu, platio bi se dio održavanja do 2017. godine i refinancirao trenutni dug po operativnom najmu tih autobusa.

Postojeći Ugovori o operativnom najmu 214 autobusa ugovoreni su 2008. godine na rok od 8 godina. U operativni najam uključeno je održavanje, osiguranje, i svi drugi prateći troškovi koji mogu nastati tijekom korištenja autobusa. Holding po  ovim ugovorima mora plaćati 15 milijuna kuna mjesečno, a po isteku ugovora autobuse bi trebao vratiti davateljima leasinga.

Radi visokih mjesečnih rata i skupih usluga koje su uključene u rate, a i rizika vlasništva nad autobusima po isteku ugovora o operativnom najmu, Holding pregovara sa davateljima leasinga  već više od godinu dana da se ugovori transformiraju na način da se autobusi otkupe i uđu u vlasništvo Holdinga, a da se otplata financijskog najma tramvaja prilagodi postojećim mogućnostima Holdinga.

Prema procjeni, putem ove transakcije Holding bi smanjio rate leasinga za oko 50%. Ono što je bitno istaknuti, svih 214 autobusa bilo bi u vlasništvu Holdinga, a 44 tramvaja bi se koristila putem financijskog najma te bi po isteku ugovora po također ušla u vlasništvo Holdinga. Za provedbu ove transakcije potrebna je suglasnost Grada Zagreba koja će se zatražiti po zaprimanju ponuda na raspisano javno nadmetanje. (PS/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox