Zahtjev za odštetom preko e-maila?

Na dnevnom redu su izmjene Zakona o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela koji se usklađuje sa Zakonom o općem upravnom postupku.Tako se, po riječima državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa Zorana Pičuljana, stranci u postupku omogućuje podnošenje zahtjeva za pokretanjem postupka i elektroničkim putem.

 

Žrtve kaznenih djela ubuduće bi, osim usmeno na zapisnik, zahtjev za pokretanjem postupka radi ostvarenja novčane naknade mogle podnositi i elektroničkom poštom (e-mailom). Time bi se Zakon o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, donesen 2008. godine, uskladio sa Zakonom o općem upravnom postupku, kojim su već predviđene takve mogućnosti. Saborski klubovi u kratkoj su raspravi podržali predložene zakonske izmjene.

Sabor je raspravio i izmjene Zakona o sudovima, također zbog usklađivanja sa Zakonom o općem upravnom postupku. Po tom zakonskom prijedlogu, sudac bi imao pravo u roku od 15 dana od dana dostave izjaviti žalbu posebnom vijeću Vrhovnog suda RH, koje bi je bez odgode proslijedilo sudačkom vijeću koje je donijelo odluku o ocjeni.
Vijeće Vrhovnog suda moglo bi žalbu odbaciti kao nepravodobnu ili nedopuštenu ili je odbiti, odnosno odluku o ocjeni poništiti u cijelosti ili djelomično ili je izmijeniti.

HDZ-ov zastupnik Damir Sesvečan izvijestio da će se pred Saborom naći stotinjak sličnih zakona koji se usklađuju sa Zakonom o općem upravnom postupku, na temelju naloga Vlade ministarstvima da pristupe takvom usklađivanju. (Hina/MJ)


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox