Zaštitne folije za staklo

Dolaskom ljepših, toplijih dana, te pripremom za turiističku sezonu javljaju se dvije dileme: kako uštediti energiju koja se troši na hlađenje (zimi na grijanje), a time smanjiti iznose koje plaćamo za hlađenje ili grijanje, te kako zaštiti prostore u kojima poslovno boravimo ili u kojima živimo.

Staklo je danas jedan od najrasprostranjenijih građevnih materijala. Uporabom stakle postiže se učinak prozračnosti i većeg prostora pa su mnogi poslovni,ali i kućni prostori napravljeni s velikim staklenim površinama. Ako se tijekom gradnje ne koriste specijalna stakla, u takvim je prostorima, zbog slabih toplinskih obilježja običnog stakla, ljeti nesnosno vruće, a zimi hladno. Također, blještavilo sunca onemogućuje normalan rad, osobito na računalima, koji su vrlo često blizu samih prozora. Konačno, i utjecaj UV zraka na ponašanje ljudi i na predmete u prostoru je izrazito negativan.

Kod zgrada s uobičajenim staklom nastaje problem ulaska sunčeve topline. Budući da se stakla jako zagrijavaju, toplina može stvoriti nepodnošljive uvjete boravka u prostoru. Uporabom klima-uređaja trošimo vrlo mnogo, a često postižemo neravnomjernu temperaturu u prostoru, što može izazvati zdravstvene probleme, au tvrtkama i nezadovoljstvo djelatnika.

Aplikacijom „toplinskih folija“ na staklo postižemo učinak smanjenja ulaska sunčeve energije u prostor i do 83% početne vrijednosti. Folije za staklo proizvode se od metaliziranog poliestera u raznim omjerima, ovisno o tome koliko se želi smanjiti ulazak sunčeve energije u prostor, a propustiti svjetlosti u prostor. Takve folije odbijaju sunčeve zrake i tako smanjuju ulazak topline u prostor, dok zimi smanjuju gubitak sobne topline kroz stakla do 30%, ovisno o vrsti folije. Folijama se ujedno postiže i eliminiranje sunčevog blještavila do 85%. Uz to, uporabom folija eliminirati ćemo i djelovanje UV zraka do 99%. Primjenom folija može se postići i osječaj privatnosti, jer se reflektirajućim folijama eliminira pogled izvana u prostor, a pruža dobar pogled prema van.

Folije se danas ne koriste samo da bi se osigurao ugodan radni prostor ili smanjili troškovi klima-uređaja, nego da bi se folijama zaštitili i od pucanja i krhotina stakla, eksplozija, terorističkih napada ili ulaska nepoželjnih osoba u izlog, uredski ili skladišni prostor. Takve folije sastoje se od višeslojno laminiranih folija, ekstremno jakih na trganje, debljine od samo stotinjak mikrona. Folija je prozorna i kroz nju se vrlo dobro i čisto vidi, lako se ugrađuje, a posjeduje vrlo visoku čvrstoću. U slučaju razbijanja (pucanja) stakla, primjenjena sigurnosna folija čini vrlo veliki otpor i ne može se lako prodrijeti u prostor. Tako, na primjer, LLumar SCLSRPS4 sigurnosna folija debljine samo 100 mikrona udovoljava zahtjeve norme HRN EN 12600, klasifikacija 2B2.

Sigurnosne folije mogu biti prozirne ili tonirane (ujedno pružaju i zaštitu od sunca), a nalaze svoju široku primjenu na trgovinama, gospodarskim zgradama, bankama, školama, vrtićima, tj. svim mjestima gdje se želi zaštititi čovjeka i imovinu. Ipak, one daju najbolje rezulatate ako ih kombinirate s alarmnim uređajima.

 

Aplikacijom „toplinskih folija“ na staklo odbijamo sunčeve zrake i tako smanjujemo ulazak topline u prostor, te dobivamo osječaj privatnosti jer se reflektirajućim folijama eliminira pogled izvana u prostor, a pruža dobar pogled prema van.

Folije se danas ne koriste samo da bi se osigurao ugodan radni prostor ili smanjili troškovi klima-uređaja, nego da bi se folijama zaštitili i od pucanja i krhotina stakla, eksplozija, terorističkih napada ili ulaska nepoželjnih osoba u izlog, uredski i skladišni prostor.

Dobar izvor općih informacija o folijama za staklene površine možete pronaći na internet stranici www.folija.hr.

 

 

 

 

 

 

Autor:  prof.dr.sc. Saša Petar, Visoka poslovna škola za turistički menadžment UTILUS

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox