"Zašto je Vlada u ljetnoj stanci na javnu raspravu dala prijedlog zakona o zaštiti na radu?"

Vladin nacrt prijedloga zakona o zaštiti na radu s pratećim pravilnicima potpuno je neupotrebljiv i treba ga odbaciti jer bez suvislih objašnjenja i na izuzetno niskoj pravno-tehničkoj razini ukida prava radnika iz područja zaštite na radu, rečeno je na današnjoj novinskoj konferenciji Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

Na konferenciji na temu "Zašto je Vlada RH u ljetnoj stanci na javnu raspravu dala nacrte prijedloga zakona o zaštiti na radu, pravilnika o izradi procjene rizika i pravilnika o obavljanju poslova zaštite na radu?", sindikalna predstavnica u Nacionalnom vijeću za zaštitu na radu Svjetlana Šokčević rekla je da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pri izradi prijedloga nije konzultiralo stručnjake, niti Nacionalno vijeće.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever, pak, upozorio je da nisu konzultirani ni Vladini socijalni partneri. Unatoč tome, kaže Sever, prijedlog je na javnoj raspravi i to tijekom ljeta, kada je zanimanje javnosti za takve teme u pravilu slabo.

Važeći zakon puno je bolje rješenje od onoga što predlaže Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a pored toga je usklađen i s pravnom stečevinom EU-a, što je bilo od značaja prilikom zatvaranja 19. pregovaračkog poglavlja, u kojem su sadržani izvori i prava EU-a vezani uz zaštitu na radu, kaže Svjetlana Šokčević.

Prema njezinim riječima, novi prijedlog zakona nije izrađen u skladu s metodologijom koju je Hrvatska razvila u suradnji s EU-om u sklopu projekta koji je stajao 1,25 milijuna eura.

Umjesto toga, izrađen je prijedlog pun tehničkih površnosti i grešaka, što svjedoči o izrazitom padu pravničke stručnosti od početka mandata ministra Miranda Mrsića, dodaje Šokčević.

Smanjenje radničkih prava

Govoreći o konkretnim primjerima smanjenja radničkih prava, navela je prijedloge prema kojima više ne bio bio prekršaj poslodavca ako od radnika traži da sufinancira zaštitu na radu ili ako ga ne osposobi za siguran rad. Također, prema prijedlogu ministarstva, poslodavac bi smio tražiti od radnika da rade na opasnim građevinama, a maloljetni radnici smjeli bi, što sada nije slučaj, raditi na poslovima s posebnim uvjetima rada.

Sve je to degutantno dodvoravanje krupnom kapitalu i to vlasti koja se naziva socijaldemokratskom, napomenuo je Krešimir Sever, uz ocjenu kako je riječ o neoliberalnom konceptu primjerenom dalekim tihooceanskim otocima, ali ne i Hrvatskoj.

O prijedlogu zakona o zaštiti na radu javna rasprava trajat će do 30. rujna. Donošenje novog zakona o zaštiti na radu predviđeno je za četvrti kvartal ove godine. Uz zakon idu i dva pravilnika - pravilnik o izradi procjene rizika te pravilnik o obavljanju poslova zaštite na radu. (Hina/jk)

 

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox