Zašto ne trebaju brinuti najave o otkazima u brodogradnji?

U javnosti se stvara nepotrebna nervoza u vezi viška zaposlenih u brodogradnji jer u sva četiri brodogradilišta koja idu u privatizaciju od ukupno 9.500 zaposlenih ima 1500 radnika koji su "organizacioni višak", što znači da su zaposleni na krivim radnim mjestima s kojih mogu biti preraspoređeni na druge poslove, tako da na kraju nitko ne bi trebao izgubiti radno mjesto, istaknuo je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.

Potencijalni kupci brodogradilišta moraju se držati programa restrukturiranja koje su odobrili Europska komisija i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, a ti programi predviđaju restrukturiranje Brodosplita, Brodotrogira, 3. maja i Kraljevice u roku pet godina. Kroz to vrijeme novi vlasnik treba riješiti problem "organizaciono krivo smještenih" radnika kojih u splitskom škveru ima 670, u Trogiru oko 270, a u Rijeci šestotinjak, pri čemu ne smije mijenjati odredbe programa, rekao je Dragičević novinarima.

Konačna odluka

Sindikat metalaca traži da Vlada do kraja mjeseca donese konačnu odluku o privatizaciji brodogradilišta te da kupce obveže na strogo pridržavanje programa, a u protivnom bi morali kupljeno brodogradilište vratiti državi.

Ministarstvo gospodarstva mora do 1. travnja odlučiti hoće li ili neće biti privatizacije brodogradilišta, a ako se brodogradilišta ne prodaju onda programe restrukturiranja može provesti država. Nigdje ne piše da se brodogradilišta baš moraju privatizirati nego Bruxelles traži da im se više ne daju subvencije, kaže Dragičević.

Dodaje kako i u EU o pitanju subvencija mijenjaju stajalište jer od iduće godine planiraju ponovno uvesti vertikalne potpore europskim brodogradilištima u kojima je nekad radilo ukupno 400.000 ljudi, a danas ih je negdje između 130.000 i 150.000.

Stečaj ne dolazi u obzir

Za Sindikat metalaca jedino ne dolazi u obzir stečaj s preustrojem jer po našem Zakonu o stečaju to može završiti samo kao likvidacija brodogradilišta, a sindikat nikome neće dozvoliti da se igra sa sudbinama nekoliko tisuća ljudi.

Dragičević je također zatražio da Vlada prije nego pokrene najavljeni program investicija od ukupno osam milijardi kuna riješi pitanje javnih natječaja, kako na tim natječajima ne bi vrhnje pokupili stranci dok će domaćoj industriji ostati mrvice.

Na našim javnim natječajima glavne poslove ne bi smjele dobivati inozemne tvrtke već bi se one trebale pojaviti eventualno kao podizvođači, kao što je to praksa u Njemačkoj ili Francuskoj koje štite svoju industriju, pa tamo nema šanse da velike poslove dobije netko izvana, kaže Dragičević. To se može "srediti" preko certifikata koje Hrvatska može izdavati zainteresiranim kompanijama, a iz Vlade nam je neslužbeno najavljeno da bi mogli prihvatiti takvo rješenje, dodao je.

Dragičević je također izvijestio da je američki CMC dobio dvije ponude za kupnju sisačke željezare no, po njegovim informacijama, Amerikanci nisu zadovoljni ponudama pa i dalje traže kupca. Očekujemo da će CMC to riješiti do 1. lipnja, rekao je, a ako ipak ne uspiju predlažemo Vladi da iznajmi željezaru i sama pokrene proizvodnju, kako bi spasila 500 do 600 radnih mjesta. (Hina/jk)

 

 

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox