Zašto u razvijenim zemljama broj vjernika pada, a broj muslimana raste?

Muslimansko stanovništvo će u 20 godina rasti 2 puta brže od ostalog i 2030. predstavljat će više od četvrtine stanovnika na Zemlji, navodi se u američkoj studiji. Na prvu bi se razlogom tomu navelo da svi koji žive u nerazvijenim djelovima svijeta imaju veći demografski rast. No, zašto muslimani u razvijenoj Njemačkoj bilježe populacijski rast, pritom ne uzimajući u obzir nova useljavanja?

 

Po istraživačkom institutu Pew Forum on Religion and Public Life, muslimansko stanovištvo rast će po stopi od 1,5% na godinu, nasuprot 0,7% ostalog stanovništva. To je zapravo pad u odnosu na razdoblje od 1990-2010. kada je muslimansko stanovništvo raslo 2,2% na godinu. U studiji naslovljenoj "The Future of the Global Muslim Population" (Budućnost mulimanskog stanovništva u svijetu) navodi se da će 2030. muslimana biti 2,2 milijarde, odnosno 26,4% svjetske populacije, koja će tada po procjeni iznositi 8,3 milijarda ljudi. Danas muslimani predstavljaju 24,3% (1,6 milijardi) od 6,9 milijardi stanovnika na planetu. Za dvadesetak godina 79 država imat će više od milijun muslimanskih stanovnika, u odnosnu na današnje 72.

Dok broj vjernika u razvijenim zemljama pada, broj muslimana raste

Do navedenog razdoblja, više od 60% muslimana živjet će u azijsko-pacifičkom području, a Pakistan će umjesto Indonezije postati najmnogoljudnija muslimanska zemlja. Institut Pew predviđa da će u Europi muslimansko stanovništvo porasti za trećinu u 20 godina, odnosno s postojećih šest narasti na osam posto. U Francuskoj će broj muslimana porasti sa 4,7 na 6,9 milijuna (10,3 posto stanovništva), u Britaniji s 2,9 na 5,6 milijuna (8,2 posto), a u Njemačkoj s 4,1 na 5,5 milijuna (5 posto). Muslimani će biti brojniji i u SAD-u, gdje će dosegnuti 1,7 posto populacije, nasuprot današnjih manje od jedan posto, "čime će se izjednačiti sa Židovima i pripadnicima Episkopalne crkve", stoji u izvješću.

Suniti će i dalje biti brojniji od šiita

Do 2030. godine muslimani će činiti 23,2% stanovništva Izraela, uključujući Jeruzalem, ali bez Gaze i Zapadne obale. Sunitski muslimani će i dalje činiti ogromnu većinu muslimanskog stanovništva, od 87 do 90 posto. Udjel šijita je u padu zbog relativno niske stope priraštaja u Iranu, u kojem živi trećina svjetskih šijita. Institut Pew najavio je izradu sličnih projekcija za kršćansko, hinduističko, budističko i židovsko stanovništvo.

Zašto islam ne izumire u suvremenom svijetu?

U razvijenim državama demografska stagnacija je rijetki i veliki demografski uspjeh, dok u tim istim, muslimansko stanovništvo bilježi demografski rast. Pritom se ne uzimaju u obzir novi doseljenici. Rast muslimanske populacije objašnjavao se njihom životom u slabo razvijenim zemljama gdje je i inače takav demografski trend. No, porast  islamskih vjernika se bilježi i u razvijenoj Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji. Bilo je za očekivati kako će se razvodniti tradicionalni svjetonazori u susretu s visoko razvijenim demokratsko-liberalnim društvom. Integracija je trebala ublažiti, modernom svijetu, zaostale poglede. To se nije dogodilo. Muslimani su se integrirali u sva čuda suvremenog svijeta, no nisu izgubili svoj indentitet i vrijednosti. Konzervativni odnos spram obitelji, nasuprot onog liberalnog, čini muslimansku populaciju demografski neizumirućom. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox