Zavod za toksikologiju: Kamioni puni smeća mogli bi eksplodirati

Zagrebačko odlagalište otpada Jakuševec pod blokadom je treći dan. Kamioni čistoće natrpani smećem stoje pred ulazom jer im stanovnici blokiraju ulaz uz pomoć traktora.

Iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) su upozorili da na visokim temperaturama kamioni za odvoz smeća parkirani na prilaznoj cesti Prudinec na Jakuševcu postaju velika opasnost te da su zbog velike količine metana moguće i eksplozije. U priopćenju navode kako je poznati problem da Zagreb nema kamo s otpadom, ali problem postaje mnogo veći kada se uzmu u obzir visoke temperature na kojima se grad posljednjih dana prži, piše HRT.

Iz HZT-a upozoravaju da je metan lako zapaljiv i eksplozivan te je zabranjeno pušenje, paljenje, iskre ili bilo što što može izazvati eksplozije, a važno poduzeti sve mjere protiv pojave statičkog elektriciteta. Također, napominju da i kontejneri ispred kuća u takvim uvjetima mogu biti opasni.

Nakon pregovora zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Davora Bernardića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ive Čovića s predstavnicima stanovnika Jakuševca nije postignut dogovor o deblokadi ulaza na to odlagalište, pred kojim i dalje stoji stotinjak vozila "Čistoće". (jk)

 

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox