Završen natječaj “Moj motiv 2.0.”

PRVA NAGRADA OD 100.000 KUNA ZA PROIZVOD „ROGOZ“ 

Nakon što je devetočlana komisija natječaja izabrala 10 projekata, oni su predstavljeni na stranicama Natječaja na Facebooku,a građani su svojim glasovima odlučili koja tri projekta će dobiti donacije. Dodatno, dodijeljena je i posebna nagrada komisije

Završen je natječaj „Moj motiv 2.0.“ za originalni proizvod s prepoznatljivim tradicijskim motivom ili obrtničkom tehnikom koji će uspjeti na suvremenom tržištu, a kojeg su raspisali Zagrebačka banka i Hrvatska obrtnička komora.

Nakon što je devetočlana stručna Komisija od 63 pristigle prijave izabrala 10 finalista građani su glasovanjem putem Facebooka odlučili o pobjednicima. Prva nagrada u iznosu od 100.000 kuna pripala je proizvodu ROGOZ, obrta Drvenarija Pošpaić i dizajna tima OAZA; drugu nagradu od 85.000 kuna osvojio je TRIBURE obrta Drvenarija Pošpaić i dizajnera Jakova Šrajera; dok je treću nagradu u iznosu od 65.000 kuna dobio projekt kabanica „KAPLJA", obrta Kišobranarstvo Cerovečki i dizajnerice Ane Rimac.

Posebnu nagradu stručne komisije u iznosu od 50.000 kuna dobiva također proizvod “KAPLJA”. 

Aplikacija na Facebooku je bila otvorena od 17. do 31. listopada. Svatko je mogao glasovati za tri proizvoda, a iznos donacije dodijeljen je trima projektima koji su prikupili najviše glasova putem Facebooka.

Ovaj oblik glasovanja privukao je veliku pozornost javnosti, tako da je u dva tjedna trajanja, glasovalo gotovo 14.000 Facebook korisnika. Osim što je ovim načinom dodjele donacija aktivirana šira društvena zajednica te uključena u proces odlučivanja, proces je dodatno motivirao i nositelje projekta da aktivno sudjeluju u vlastitoj promociji i povežu se s drugim zajednicama ili osobama koje im svojim aktivnostima ili utjecajem mogu pomoći.

Ovogodišnji dobitnici donacija i opis projekta:

1. Donacija u iznosu od 100.000 za proizvod ROGOZ

Obrtnik: Zvonko Pošpaić, Drvenarija Pošpaić

Dizajn: OAZA

Kratki opis: ROGOZ je razrada i reinterpretacija tradicionalnog logožara (cekera) koji je dio materijalne kulture vezan uz izumiruću tradiciju pletarstva Hrvatskog Zagorja. Izrađuje se na tkalačkom stanu iz traka biljke rogoza, a najčešće se koristi za nabavku hrane s tržnice. Novi proizvod uključuje osuvremenjavanje postojeće forme i tehnike pletenja uz dodatak novih materijala. U svom redizajniranom i poboljšanom izdanju logožar postaje ruksak Rogoz. Namjena mu je približavanje tradicionalno proizvedenog proizvoda i iskustva kupovine na otvorenom. Praktičan je i lako prenosiv (na leđima i biciklu), ekološki proizvod visoke kvalitete. Logožar Rogoz je i novi souvenir - orginalni poklon temeljen na lokalnoj tradiciji.

2. Donacija u iznosu od 85.000 za proizvod TRIBURE

Obrtnik: Zvonko Pošpaić, Drvenarija Pošpaić

dizajner: Jakov Šrajer

Kratki opis: TRIBURE, 3 taburea koji se slažu jedan u drugi, ručni su rad od prirodnih materijala: užeta od konoplje, konca od pamuka i vrbove šibe. Taburei se još mogu koristiti i kao stolići ili košare. Sklapanjem štede prostor, a prema potrebi rasklapanjem osiguravaju tri sjedeća mjesta.

3. Donacija u iznosu od 65.000 za proizvod „KAPLJA“ KABANICA

Obrtnik: Thomislav Cerovečki, Kišobranarstvo Cerovečki

Dizajnerica: Ana Rimac

Kratki opis: Kaplja je naziv proizvoda - kišne jakne koja slijedi logiku izrade stogodišnjeg tradicionalnog kišobranarskog plašta. Kišobranarski plašt, prvenstveno zbog iskoristivosti materijala, kroji se od osam jednakokračnih trokuta čvrsto spojenih šavovima u pravilni osmerokut. Prepisani kišobranarski plašt stavljen je u novi kontekst, i dok je kišobranu potrebna žičana konstrukcija, ovdje tijelo i ljudski pokret postaju “konstrukcija” ovom predmetu. Na taj način proces proizvodnje novog proizvoda približuje se obrtniku i njeguje specifičnost proizvodnje unutar obrta. Nasuprot strogog i ukočenog kišobrana nastao je tako sestrinski predmet - lepršava i razigrana Kaplja. Naziv Kaplja sugerira krupnu kap, odnosno jaku kišu, a namijenjena je aktivnom čovjeku koji putuje, istražuje, pleše, trči i u trenutcima kada nisu idealne vremenske prilike.

Ovim zajedničkim projektom, pokrenutim u travnju 2012. raspisivanjem prvog natječaja Moj motiv, Zagrebačka banka i HOK žele podržati domaću proizvodnju, plasman domaćih obrtničkih proizvoda na tržište te doprinijeti njihovom što boljem ukupnom uspjehu.

Projekt je rezultirao i povezivanjem HOK-a i Hrvatskog dizajnerskog društva te potaknuo mlade dizajnere na suradnju s obrtnicima. Upravo je ovaj projekt pokazao koliko umijeća, ideja i kreativnosti imaju naši obrtnici I dizajneri te rezultirao radovima za kojima je tržište već iskazalo interes.PS/BČ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox