Završeno prvo ročište: Franak i Potrošač moraju obrazložiti što je "kolektivni interes"

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu danas je održano prvo pripremno ročište u kolektivnom sporu protiv osam banaka. Na ročištu su prisustvovali zastupnici svih tuženih banaka, a raspravljalo se o procesnim pitanjima. Banke su u odgovorima na tužbu osporavale aktivni legitimitet tužitelja tvrdeći da ne postoje procesne pretpostavke za pokretanje spora, odnosno da tužitelj nema pravo podići kolektivnu tužbu pozivajući se na Zakon o parničnom postupku.

No, kako se tužitelj poziva na odredbe Zakona o zaštiti potrošača koje dopuštaju pokretanje kolektivne tužbe, sudac Radovan Dobronić donio je odluku prema kojoj se Savezu 'Potrošač' daje rok od 60 dana za dodatno obrazloženje kolektivnog interesa i preciziranje vremenskog razdoblja na koje se tužbeni zahtjev odnosi – za svaku od banaka zasebno.

U istom roku tužitelj se treba pojedinačno očitovati na odgovore svake od banaka, a ne skupnim odgovorom. Nakon toga će banke imati rok od 60 dana da se očituju na podnesak tužitelja, navodi Udruga Franak u svom priopćenju. (PS/JK)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox