Završila konferencija WinDays18

Više od 2000 sudionika pratilo je konferenciju WinDays18 na kojoj je poslana poruka o važnosti digitalne transformacije kao preduvjeta za stvaranje uspješnijeg gospodarstva i društva te pružila uvid u sadašnje i buduće tehnološke trendove poput Blockchaina i kvantnog računalstva.


U fokusu konferencije bila je digitalna transformacija, koja je istaknuta kao preduvjet za daljnji, uspješni razvoj tvrtki i društva. Digitalna transformacija ljudi i organizacija kreće u četiri smjera: osnažiti zaposlenike, angažirati korisnike, optimizirati operacije te transformirati proizvode i poslovne modele. Digitalne tehnologije ubrzavaju proces digitalne transformacije, podižu letvicu u smislu povećanja produktivnosti, inovacija i utjecaja na konkurentnost društva - i u konačnici, stvaranja pametne ekonomije.

Kad bi se ubrzala digitalna transformacija Hrvatske, BDP po stanovniku do 2022. bio bi veći 11% (4,7 milijardi eura), izračunao je Ekonomski institut. To bi značilo otvaranje 120.000 novih radnih mjesta.

Živimo zaista u uzbudljivom vremenu - na početku smo revolucije gdje tehnologija fundamentalno mijenja način na koji živimo i radimo. Utjecaj tehnologije na ekonomiju i generalno sve dijelove društva nikada nije bio snažniji. Svjedoci smo utjecaja snažnih tehnoloških revolucionarnih trendova poput Clouda, mobilnosti, Big Data analitike, Blockchaina i umjetne inteligencije koji uzrokuju duboke promjene u svim industrijskim granama. Ovi trendovi suštinski mijenjaju tradicionalne i kreiraju nove poslovne modele. Digitalna transformacija utječe na sve gospodarske grane i događa se, kako globalno, tako i lokalno. Pozivam vas da svi zajedno istražimo prilike koje su pred nama i zajedno, djelujemo kao kolektiv i osiguramo primjenu digitalnih tehnologija, kako bismo dodatno ubrzali rast našeg gospodarstva, jačali konkurentnost, povećali porast zaposlenosti i u konačnici ostvarili napredak cijelog društva i zadržali naše talente u prelijepoj našoj Hrvatskoj.“ - rekla je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

Domaći i inozemni govornici složni su oko činjenice da je 4. industrijska revolucija u tijeku, kao i oko nužnosti ubrzanja digitalne transformacije. Konferenciju su u sva četiri dana prožimale vrlo snažne poruke, zaključci i statistike.

Prema istraživanju PricewaterhouseCoopersa, 73% poslovnih lidera najvećom prednosti vlastitih digitalnih inicijativa smatra rast prihoda, na drugom mjestu s 47% je rast dobiti, a na trećem smanjenje troškova s 40%.

Studije slučaja prikazane na konferenciji pokazale su kako dio hrvatskih tvrtki, ali i državnih institucija već prolazi kroz proces digitalne transformacije uvođenjem modernih alata koji su im pomogli da povećaju produktivnost, inovacije i podignu konkurentnost. Ovakve promjene značajno utječu na dugoročan rast ekonomije i društva u cjelini. Ekonomski institut procijenio je kako bi ubrzanje digitalne transformacije Hrvatske, povećao BDP po stanovniku do 2022. za 11%, što bi rezultiralo s 120.000 novih radnih mjesta.

Microsoftovo istraživanje o digitalnoj kulturi kaže kako je upravo digitalna kultura ona koja prihvaća promjene – s 20.000 radnika u 21 zemlji EU, 5x više je radnika koji se primjenpom digitalnih tehnologija osjećaju osnaženima, 4x više onih koji se osjećaju angažiranima, 3x više onih koji se osjećaju inovativnima te 2x više onih koji se osjećaju produktivnima.

O potencijalu digitalne transformacije govori i podatak Europske komisije prema kojem bi digitalizacija proizvoda i usluga mogla dodati 110 milijardi eura ekonomiji Europske unije.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox