Zbog greške na računu dobio 7,6 milijardi eura

Šok i nevjerica, tako bi se ukratko mogla opisati reakcija indijskog učitelja Parijata Sahata kada je na bankomatu umjesto 155 eura ima 7,6 milijardi eura, a sve zbog greške banke, piše Jutarnji list.

Sasvim prosječni indijski učitelj zahvaljujući pogrešci postao je milijarder preko noći. Nakon što je ugledao nestvarni iznos na zaslonu bankomata pošteni čovjek nije mogao vjerovati što vidi pa je pokušao opet provjeriti stanje na računu. Ali nakon što je i drugi put vidio isti iznos nazvao je prijatelja koji radi u Državnoj banci Indije, najvećoj bankarskoj i financijskoj instituciji države. Sve je objasnio i rekao da novac na računu nije njegov. 

Mjesečna plaća sretnog Indijca iznosi 35.000 rupija ili 540 eura, a iznos koji je dobio na računu blizu je onom koji indija svake godine izdvaja za školstvo, a to je 9 milijardi eura. Saha je rekao da mu je banka dopustila povući svoj novac s računa, ali astronomski iznos je još uvijek ostao. Novinari koji su pokušali otkriti pozadinu cijele greške nisu puno saznali ali iz banke su im rekli da Saha ne bi mogao uzeti novac sve da je htio. 

Direktor podružnice banke u Balurghatu Subhashish Karmakar odbio je novinarima objasniti podrijetlo novca koji se našao na Sahijevu računu, niti kako je završio tamo, te dodao kako mu je rečeno da medijima o tome ne govori ništa. Mediji su na kraju ipak saznali da uprava koja posluje pod motom "sigurno bankarstvo" još uvijek pokušava otkriti odakle je zapravo stigao novac s učiteljeva računa. (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 20. siječnja 2012.

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox