"Zbog Rohatinskog Hrvatska nije Grčka"

Saborski Odbor za financije danas je jednoglasno dao pozitivno mišljenje na prijedlog vladajućih klubova da se za novog guvernera HNB-a imenuje Boris Vujčić, no iz HDZ-a su prigovorili načinu na koji su vladajući najavili smjenu njegova prethodnika Željka Rohatinskog.

Ivan Šuker najavio je potporu HDZ-a imenovanju Vujčića, dugogodišnjeg zamjenika bivšeg guvernera Rohatinskog, zbog njegove stručnosti i iznimne aktivnosti u međunarodnim financijskim institucijama.

S obzirom na skorašnji ulazak Hrvatske u EU, a s tim u vezi i drugačiji položaj središnje banke, izrazio je nadu da će Vujčić sukladno svojim najavama zajedno s Vladom težiti kao fiskalnoj konsolidaciji i provođenju strukturnih reformi.

No, način na koji je Vlada najavila da Rohatinskom neće produljiti mandat smatra vrlo lošom što se ljudske razine tiče, ali i vrlo negativnom porukom koja je odaslana međunarodnim financijskim krugovima, kako investicijskim bankarima, tako i financijskim institucijama. Mislim da guverner Rohatinski, bez obzira tko se s njim slagao ili ne, pljeskao mu ili fućkao, nije zaslužio da se na ovakav način razriješi, poručio je Šuker, upozorivši i da je takav način i Vujčiću otežao startnu poziciju na čelu HNB-a.

Prvi čas kada sam čuo da Rohatinski neće dobiti novi mandat postavio sam pitanje - što to Rohatinski nije htio isporučiti novoj vlasti pa je tako naprasno smijenjen, rekao je.

Članovi Odbora iz SDP-a i HNS-a odbacili su njegove prozivke, ističući zasluge Rohatinskog na svemu što je u 12 godina mandata činio i očuvanju monetarne stabilnosti, ali i naglašavajući kako ovo vrijeme krize zahtijeva promjene.

Pozitivne ocjene

Dragica Zgrebec (SDP) izrazila je zadovoljstvo i što HDZ sada pozitivno ocjenjuje rad Rohatinskog, što, napomenula je, nije stalno bio slučaj u zadnjih osam godina.

Nakon ovi 12 godina koliko je guverner Rohatinski uspješno vodio monetarnu politiku potrebno je jedno osvježenje i ocijenili smo da je za tu dužnost najbolji njegov bliski suradnik svih ovih godina Boris Vujčić, poručila je. Rohatinskom je na doprinosu financijskoj stabilnosti zahvalio i predsjednik Odbora Srđan Gjurković (HNS), istaknuvši da zbog tog njegova doprinosa "Hrvatska nije Grčka".

Od Vujčića, ipak, očekuje proaktivniju politiku HNB-a te snažnu suradnju između fiskalne i monetarne politike, odnosno, rekao je, da HNB, osim kroz tečajnu politiku, vodi i u smjeru gospodarskog razvoja Hrvatske.

Prijedlog za imenovanje Borisa Vujčića novim guvernerom HNB-a dali su saborski klubovi SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, SDSS-a i nacionalnih manjina.

Prema zakonu, guvernera HNB-a imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja te uz mišljenje Odbora za financije. (Hina/jk)

 

 

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

 

 

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox