Zbog trošarina Europske unije cigarete skuplje četiri kune

Građani su na referendumu rekli DA Europskoj uniji u nadi za bolje sutra. Prema obvezama što ih je Hrvatska preuzela tijekom pretpristupnih pregovora pred Europskom komisijom, cijene duhanskih proizvoda će morati poskupjeti zbog trošarina koje se moraju uskladiti s europskim propisima, piše Business.hr

Za sve pušače loše vijesti su i to da se početno poskupljenje odnosi na najjeftiniju klasu cigareta od trenutačnih 15 kuna do 1. siječnja 2014. godine poskupjeti za približno četiri kune u odnosu na sadašnju cijenu, a skuplje cigarete i nešto više. 

Sve to rezultat je usklađivanja s europskim propisima pa je tako u skladu s tim Hrvatska morala prihvatiti uvođenje trošarina na cigarete. Neće doći do naglog drastičnog porasta jer bi poskupljenje u potpunosti trebalo biti provedeno do 2018. godine, kada bi trošarine trebale narasti na iznos od čak 90 eura na 1.000 komada cigareta i to za najjeftinije cigarete. Od 1. siječnja 2014. godine trošarina pak ne može biti manja od minimalno 77 eura na 1.000 komada cigareta. 

Kako sve skupa ne bi dovelo do toga da se pušači okrenu crnom tržištu, proizvođači cigareta zalažu se za model sukcesivnog povećanja trošarina u malim koracima, a kao primjer navode praksu koja se provodi u Sloveniji, gdje cigarete poskupljuju u pravilnim vremenskim razmacima dvaput godišnje. (HT)

 

Izvor: www.business.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox