Zbog vulkanske prijetnje u Čileu evakuirano 3.500 ljudi

Vulkan Puyehue na jugu Čilea u subotu je, nakon pola stoljeća mirovanja, počeo erumpirati, što je mjesne vlasti prisililo na evakuaciju oko 3500 stanovnika obližnjih naselja, koji su smješteni u privremena skloništa u sigurnim područjima, izvijestile su svjetske agencije.

 

Agencije prenose da se veliki oblak pepela koji izlazi iz vulkana nadvio i nad susjednom Argentinom, gdje su dužnosnici stanovnicima naredili da ostanu u zatvorenom prostoru, a regionalna zračna luka u argentinskom gradu Barilocheu zatvorena je zbog vulkanskog pepela.

Čileanska vlada i lokalne vlasti počele su provoditi evakuaciju oko 3500 stanovnika koji žive na dvadesetak lokacija u blizini vulkana. Vulkan se nalazi 870 km južno od glavnoga čileanskog grada Santiaga i nedaleko od argentinske granice. Služba je razinu opasnosti od vulkanske aktivnosti tijekom dana podignula na šest, na ljestvici od osam stupnjeva.

Vulkanski lanac Cordon Caulle, kojemu pripada Puyehue posljednji se put aktivirao 1960. Čile je jedan od zemalja s najviše vulkana u svijetu. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox