Zelena gradnja postaje standard, sve ostale zgrade su zastarjele i neisplative

Zelena gradnja u Europi postaje standard, a tako bi trebalo biti i u Hrvatskoj jer se njome unapređuje kvaliteta života te postižu brojne ekonomske i ekološke koristi, istaknuto je na današnjem skupu o zelenoj gradnji u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju Hrvatske.

 

Skup pod nazivom "Better Building Brunch" okupio je nekoliko desetaka sudionika različitih profila - građevinara, bankara, investitora i drugim zainteresiranih za zelenu gradnju, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje. Među njima bio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je rekao kako bi Hrvatska trebala prihvatiti standarde zelene gradnje jer je riječ o ekološkom i razvojnom projektu koji Hrvatsku treba svrstati u red razvijenih zemalja.

Koncept zelene gradnje sadrži ekonomsku, razvojnu i ekološku komponentu i poboljšava kvalitetu života građana. Siguran sam da će Hrvatska potičući zelenu gradnju učiniti korak naprijed i uvrstiti se među napredne zemlje koje brinu o kvaliteti života svojih građana - rekao je Josipović.

Potpredsjednik Savjeta za zelenu gradnju Hrvatske Hrvoje Kvasnička smatra kako zelena gradnja može pomoći izlasku građevinarstva iz krize, gradnjom kvalitetnih pa time i skupljih objekata, a korisnicima i kupcima donijeti uštede energije i znatno veću kvalitetu života. Investitorima, zelena gradnja donosi dugoročno kvalitetne i sigurne investicije, dodao je. Prema njegovim riječima, Europska unija potiče gradnju 15 milijuna objekata zelene gradnje, a u Njemačkoj taj tip gradnje postaje standard. Zbog toga, ako građevine nisu 'zelene', one su funkcionalno zastarjele i dugoročno neisplative čim su dovršene, kaže Kvasnička.

Zelena gradnja podrazumijeva racionalno raspolaganje energijom i smanjenje emisija štetnih plinova, a da je istovremeno zgrada ugodno mjesto za život i rad svojih korisnika. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox