Žena sa cigaretom je... Sklonija srčanom udaru

Mogućnost srčanog udara je za 25 posto veća kod žena koje puše nego kod muškaraca, ustvrdili su znanstvenici nakon više od 30 godina istraživanja u koje je bilo uključeno 2,4 milijuna ljudi, no razlozi za to su nepoznati, objavio je stručni časopis The Lancet, a prenose britanski mediji.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) srčani udar stavila je na vrh popisa bolesti od kojih se u svijetu najčešće umire, a prema podacima te organizacije svake godine od srčanog udara smrtno strada sedam milijuna ljudi. Sklonost srčanom udaru ovisi općenito o načinu života pojedinca, a pušenje je jedan od najčešćih uzroka. Znanstvenici Sveučilišta u Minnesoti analizirali su istraživanja provođena od 1966. do 2010. i zaključili da je - kod žena rizik od srčanog udara 25 posto veći u odnosu na muškarce i izravno je povezan s pušenjem. Istraživanje je također pokazalo da pušenje udvostručuje rizik od srčanog udara i kod muškaraca i kod žena.

Nažalost, znanstvenici priznaju da nemaju sasvim jasno objašnjenje za ovaj fenomen, no pretpostavljaju da je riječ o biološkim razlikama među spolovima, odnosno da je ženski organizam podložniji srčanim oboljenjima, no razlog može biti i u tome što žene 'izvlače' veću količinu kancerogenih i ostalih toksičnih spojeva iz istog broja popušenih cigareta nego muškarci. Unatoč tome što žene općenito dnevno popuše manje cigareta od muškaraca, čini se da su podložnije srčanim bolestima - zaključuju znanstvenici. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox