Život s punicom ekvivalent 100-postotnoj invalidnosti ili životu s dvoje male djece

Zagrebačko naselje Sopnica-Jelkovec, projekt gradonačelnika Milana Bandića, i nije baš polučilo neke rezultate kad je prodaja stanova u pitanju tako da će ih Grad Zagreb probati dati u najam. No, neće to biti tako lako. Građani će skupljati bodove i na temelju toga ostvarivati pravo na useljenje, piše novilist.hr.

 

Grad će u najam dati 96 stanova veličine od 72 do 107 četvornih metara. Cijena najma kreće se od 240 eura za najmanji stan do 295 eura za stan od 107 četvornih metra. I premda je riječ o dosta niskim cijenama najma, ipak je riječ i o nenamještenim stanovima, a zanimljivo je znati da za istu cijenu možete dobiti u potpunosti namješten stan primjerice u Dubravi, Španskom, Sesvetama ili Dugavama.

Kad smo kod "opake" procedure

U oglasu natječaja navedeno je kako će nakon njegova zatvaranja biti objavljena konačna lista kandidata. Zahtjev mogu podnijeti svi građani s prebivalištem u Zagrebu, podstanari s ugovorom o podstanarstvu, građani koji žive s roditeljima i nemaju stan u svome vlasništvu. Uvjet je i da po članu kućanstva imaju dohodak koji pokriva barem 30 posto prosječne plaće Zagreba, odnosno da po članu mjesečno imaju barem 1.800 kuna.

E sad, bodovi. Građani će skupljati bodove i to za svaku godinu prebivanja u Zagrebu. Mlađi od 35 godina dobivaju i dodatnih 40 bodova, od 36 do 55 godina 15 bodova, a stariji od 55 godina mogu dobiti 5 bodova. Znanstvenici mogu dobiti od 15 do 30 bodova. Podstanari će dobiti 40 bodova, a oni koji žive s roditeljima ili supružnikovim roditeljima 25 bodova. Ako pak u takvom zajedničkom kućanstvu ima dovoljno stambenog prostora, život sa svekrvom ili punicom dobiva donosi 10 bodova.

Toliko vrijedi i stopostotna invalidnost, pa na tih dodatnih 10 bodova mogu računati i žrtve nasilja u obitelji. Po 5 bodova donosi svako malodobno dijete što znači da život sa svekrvom vrijedi kao dvoje malodobne djece. Branitelji će dobivati 0,5 bodova za svaki mjesec proveden u ratu, ali može im se dodijeliti najviše 20 bodova, bez obzira koliko su vremena proveli u ratu.

I onda vi recite da mi živimo u ozbiljnoj državi. (MJ)

 

Izvor: www.novilist.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox