"Zloglasna" Istra konačno dobiva Savjet za sigurnost cestovnog prometa

Istra, kao jedno od najopasnijih područja u Hrvatskoj kad je u pitanju cestovni promet, konačno će dobiti Savjet za sigurnost cestovnog prometa, piše glasistre.hr. Cilj je dovesti hrvatske prometne uvjete na razinu Europske unije i smanjiti broj poginulih na cestama.

 

Udruga obitelji osoba stradalih u prometu nakon godinu dana konačno je uspjela u provedbi nakane da se ovakav Savjet ustroji i da se poradi na većoj zaštiti vozača i ostalih sudionika u prometu. Svake godine su podaci sve više poražavajući, i ne samo da je broj poginulih velik, već se i godišnji materijalni troškovi procjenjuju na cifru od 820 milijuna do milijarde kuna.

Prva konstituirajuća sjednica trebala bi se održati u svibnju, a ukoliko do nje dođe, predložit će se i osnivanje gradskih i općinskih savjeta. Cilj je dozvoliti svakom građaninu da daje prijedloge za izradu operativnih planova u svom gradu, općini, jer oni najbolje znaju kakva je sigurnost prometa u njihovom kvartu. Ovime bi Istra konačno trebala dobiti bolju organiziraciju i operacionalizaciju sustava za nadzor cestovnog prometa.

Na čelu savjeta trebao bi sjediti župan, a prvih 10 tisuća kuna doći će iz Županije. Naravno, u planu su i sredstva iz europskih fondova. (MJ)

 

Izvor: www.glasistre.hr
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox