Znanstveno-stručni skup: "Vukovar 91. – devetnaest godina poslije"

U sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Pastoralnom centru "Sv. Bone" u Vukovaru danas se održava 13. znanstveno-stručni skup "Vukovar 91. – Devetnaest godina poslije", u organizaciji Instituta društvenih znanosti "Ive Pilara" i suorganizaciji Hrvatske franjevačke provincije "Sv. Ćirila i Metoda" i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Pod geslom "Victor quia victima - Nada za Hrvatsku" u radu skupa sudjeluje 20-ak teologa i znanstvenika koji će s religijskih, socioloških, antropoloških, psiholoških, žrtvoslovnih i drugih aspekata rasvijetliti žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu.

Otvarajući znanstveno-stručni skup, ravnatelj Instituta "Ive Pilare" Vlado Šakić naglasio je da je institut osnovao svoj vukovarski područni centar s temeljnim motivom znanstvene potrage za istinom o Vukovaru i njegovoj žrtvi.

Istina o Vukovaru treba postati ne samo hrvatski već i međunarodni konsenzus - istaknuo je Šakić.

Pozdravivši skup, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Mišo Munivrana naglasio je da treba svjedočiti istinu jer - nas spašavaju samo istina, vjera i ljubav.

Sociolog Renato Matić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta je, govoreći o temi "Društvo, interes, moć - odnos prema žrtvi", ocijenio da se društvo prema svakom fenomenu i pojavi odnosi iz kuta interesa. Jedini odnos koji ne umanjuje vrijednost žrtvi jest potpuno poštovanje, jednostavno pokušaj da se iz svega što se dogodilo izvuče pouka za sadašnje i buduće naraštaje pa u tom smislu žrtva nastavlja zauvijek živjeti i prenositi takvu poruku - rekao je Matić. Ustvrdio je da svi drugi odnosi, često u ime žrtve, instrumentaliziraju pa i degradiraju žrtvu.

Akademik i liječnik Slobodan Lang izlagao je o postholokaustu, a predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović o "Žrtvi Vukovara u temeljima hrvatske države". Pritom naglašava da su žrtve Vukovara, ali i Škabrnje, Voćina, Dubrovnika i druge u temeljima države "jer bismo bez njih teško bili međunarodno priznati".

Šeparović je ocijenio da se istina dovodi u pitanje - lažnim, nepotpunim traženjem oprosta, odnosno pokajanjem i isprikom kao i najavom povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije. Smatra da se "genocid dogodio", da je tužba za genocid "posljednje što je ostalo" te da o tužbi ne bi trebao odlučivati jedan čovjek ili vlada, već da o tome treba odlučiti referendumom.

Izlaganja svih sudionika znanstveno-stručnoga skupa "Vukovar 91. - Devetnaest godina poslije" bit će objavljena u zborniku koji bi se javnosti trebao predstaviti do idućega Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

U sklopu znanstvenog skupa predstavljeni su radovi kipara Ivana Matkovića-Laste iz opusa "Ovčara", a u franjevačkom samostanu u Vukovaru otvorena je izložba "Dar za Vukovar". Na njoj su izloženi darovi hodočasnika samostanu koji su proteklih godina dolazili se pokloniti žrtvi Vukovara.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox