Boris Banović: Kako se prikladno poslovno odjenuti

I sami si često postavljamo pitanje kako se prikladno odjenuti za posao ili za poziciju. Najbolje da vam pomognemo oko toga, ovako na brzinu, a u detalje ćemo u narednim kolumnama.

Poslovni ležerni stil obično se definira kao stil odijevanja koji je manje formalan od tradicionalnog poslovnog odijevanja, ali je i dalje namijenjen stvaranju profesionalnog i poslovnog dojma.

Drugim riječima, poslovni ležerni stil odijevanja potiče zaposlenike da „projiciraju“ profesionalnu, poslovnu sliku, a da pritom uživaju u prednostima ležernije i opuštenije odjeće. Zaposlenici se ovako mogu odijevati jedino kada prilika to dopusti, poput team buildinga ili možda petkom u nekim tvrtkama.

Visoki management ili osobe u izvršnoj vlasti kompanije elegantnijeg su stila. To je jedini standard za one koji ostvaruju mnogo kontakata s klijentima i mora biti na nivou.

  • Sportski sako, fini džemper, nježno obojene košulje, štofane vunene hlače te kožne mokasinke ili cipele na vezanje izbor su za muškarce.
  • Za žene se preporuča unikatni nakit i modni dodaci, moderna odjevna kombinacija vedrih, ali ne napadnih boja, cipele moraju biti na malu petu ili za one hrabrije dame na visoku petu, sa time da moraju uvijek izgledati jednostavno i elegantno. Odjeća mora biti u drugom planu i ne privlačiti poglede.

Tradicionalna poslovna odjeća može se sažeti u dvije riječi: odijelo i kravata. Unatoč popularnosti poslovnog ležernog stila, tradicionalan poslovna odjeća još je uvijek tu i većina poslovnih ljudi mora se tako oblačiti.

  • Tradicionalna poslovna odjeća za muškarce podrazumijeva odijelo, kravatu, poslovnu košulju, elegantne kožne cipele i prigodne modne dodatke kao što je primjerice aktovka, tj. sada su dopušteni tableti u kožnim futrolama.
  • Za žene to znači žensko poslovno odijelo ili hlače u kombinaciji s bluzom bez dekoltea, čarape, zatvorene cipele na prigodnu petu te odgovarajući poslovni pribor, uključujući aktovku, mapu za papire i slično. Nakit, šminka i parfem trebaju biti što suptilniji.

Osobe u upravnom odboru tvrtke zahtijevaju najluksuzniju tkaninu. To je standard usvojen od strane brojnih tvrtka i institucija.

  • Muškarci nose najkvalitetnija vunena odijela u kombinaciji sa bijelom pamučnom poslovnom košuljom. Francuske manžete su na izbor. Kao i gumbi za manžete. Svilena kravata jednostavnog i decentnog dezena i boje te klasični sat pridonose dojmu.
  • Žene također nose najkvalitetnija odijela od vune ili svile, kao i najkvalitetnije bluze. Kožni pojasevi i svileni šalovi su opcionalni. Preporuča se zlatni nakit te klasičan sat.

Poslovno odijelo za ženu sastoji se od košulje, sakoa, suknje ili hlača. Cilj je ujediniti praktičnost, eleganciju i trenutačna modna kretanja, ali u skladu s godinama i zanimanjem.

Nadam se da sam vam je barem malo jasnije kako se tko odjava u nekoj tvrtki, a to će vam pomoći i pri odlaska na intervju za posao.

U sljedećoj kolumni ću malo više ući u problematiku poslovnog odijevanja i prigodama, do tada, budite mi skockani. PS/SM

(3) Boris Banović | Facebook

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox