Branko Pavlović: Temeljna sastavnica uspjeha u poslovnim procesima

Komuniciramo više nego ikad prije. Komuniciramo raznolikije nego ikad prije. Komuniciramo danas jako puno i na različite načine, a u pravilu se ne razumijemo, jer nejasno i nedovoljno komuniciramo kako privatno tako i poslovno.


Temeljni postulat života, pa i u digitalnom svijetu je upravo komunikacija. Ona je temelj uspjeha, preduvjet dobrih rezultata i dobrih odnosa, te na kraju dobrog života, bila ona verbalna i/ili neverbalna, usmena i/ili pismena, interna i/ili eksterna, online i/ili offline, privatna i/ili poslovna, komunikacija je osnova svakog dobrog odnosa i svakog uspjeha. Ona je vrlo važan alat u poslu, a istovremeno, sve je danas komunikacija. I zato, ekonomija zahvalnosti, ekonomija dijeljenja, temelje opravdanost svog postojanja u digitalnom svijetu.

Stoga nije čudno, već je opravdano da oci  ekonomije zahvalnosti dosljedno i sustavno poručuju:

 • svom snagom brinite za svoje kupce i potrošače, za svoje zaposlenike, za svoj brend
 • izbrišite sve crte u pijesku, ne bojite se novog i nepoznatog
 • kad god je moguće pojavite se prvi na tržištu, u ostalim slučajevima, što ranije
 • ugradite kulturu brižnosti u svoje poslovanje, budite samosvjesni, mentalno se posvetite promjeni, odredite ton kroz svoje riječi i djela, ulažite u svoje zaposlenike, zapošljavajte kulturološki kompatibilni DNK i zamjećujte ga unutar postojećeg tima, budite vjerodostojni, bilo online ili offline, recite što mislite i mislite to što govorite, dopustite svojim zaposlenicima da budu izravni, kreativni i velikodušni
 • zapamtite da iza svake B2B transakcije, postoji kupac – potrošač
 • govorite jezikom svojih kupaca
 • dopustite svojim kupcima da vam pomognu oblikovati vaš brend ili tvrtku, ali nikad im ne dajte da diktiraju smjer u kojem ih vodite
 • izgradite osjećaj zajednice oko svog brenda
 • uredite da se tradicionalni i društveni mediji nadopunjuju i proširite svaki razgovor
 • usmjerite sve svoje marketing aktivnosti prema emocionalnom središtu i prema kreativnim ekstremima
 • inicijativama društvanih medija pristupajte s dobrom namjerom, ciljajući prema kvalitetnim angažmanima, a ne prema kvantiteti
 • koristite šok i strahopoštovanje kako biste zadovoljili svoje kupce i potakli ih da pričaju o vama
 • morate li koristiti taktike, koristite pull taktike koje podsjećaju korisnike zašto bi im trebalo biti stalo do vašeg brenda
 • ako ste mali, igrajte kao da ste veliki, ako ste veliki, igrajte kao da ste mali
 • stvorite osjećaj zajednice oko tvrtke ili branda
 • ne bojte se puzati prije nego što potrčite.

Nužno je htjeti i raditi na dobroj komunikaciji kako bi uskladili svoje i tuđe namjere, očekivanja, zadatke i aktivnosti. Pri komuniciranju mi dijelimo određene informacije, a važno je da one budu točno primljene u pogledu sadržaja i značenja jer uspješna komunikacija svakako je više od razmjenjivanja informacija, ona je i razmjena osjećaja koja se kriju iza tih informacija. Komunikacija je jedna od osnovnih funkcija u svakoj organizaciji i svakom poslu. Ona je proces prijenosa informacija, misli, stavova, ideja i planova između osoba, te između različitih internih i eksternih dijelova neke organizacije. Bez dobrog komuniciranja i bez slušanja drugih, jer i slušanje je ključan dio dobre komunikacije,  ne možemo očekivati dobre odnose. Ako je komunikacija loša, neiskrena i konfuzna teško je očekivati skladne, iskrene i kvalitetne odnose, jer dobra je komunikacija temelj povjerenja te jednako tako dobrih rezultata, dobrih odnosa i dobrog života.

 

Međunaslov: No, onda je došao Internet

Nekada je komunikacija sa širom javnosti bila privilegija velikih, snažnih, bogatih i povlaštenih. No onda je došao internet. Danas svatko ima jedanku priliku predstaviti sebe, tvrtku ili proizvod i sudjelovati u ratu za baš svakog kupca-potrošača u svijetu. Digitalna revolucija zauvijek je promijenila svijet, a posljedice tek počinjemo polako shvaćati i živjeti. Digitalizacija i internet u velikoj su mjeri utjecali na korjenite promjene koje svakodnevno doživljavamo i živimo s njima, pa su marketing i prodaja (ta dva pionira osvajanja planina) tek dva mala segmenta koja su već danas ozbiljno zahvaćena. Internet i tehnologija potpuno su demokratizirali pristup marketingu, prodaji i medijima. Prije interneta oglašavanje (čitaj: komuniciranje) je bilo relativno skupo i nedostupno. TV promidžba bila je rezervirana samo za velike igrače. Troškove snimanja i plasiranja takove poruke mogli su si priuštiti samo najveći. Novine i radio možda si je moglo priuštiti više njih, ali opet u relativno malom i ograničenom broju kampanja. Same promidžbene poruke (oglasi) bili su skupi i njihov broj bio je limitiran. Televizije imaju 9-12 min. oglasa, novine ograničeni broj oglasa, radio također. Prvo što je internet i nova tehnologija donijela jest ukidanje tih limita. Što ga više koristimo broj potencijalnih promidžbenih poruka raste. Tako su Google i Facebook gotovo neograničeni prostor za promidžbene poruke. Oglas na Facebooku i na Googel-u može danas zakupiti gotovo bilo koja tvrtka. Internet pojednostavnjuje i znatno pojeftinjuje pristup tržišnom kominiciranju (oglašavanju) baš svima. Demokratizirana je i proizvodnja sadržaja. Svaka mala tvrtka (od start up-a na dalje), može pisati o svom poslovanju, zaposlenicima i proizvodima na svom blogu ili Facebooku te to lako podijeliti s drugima.

 

Međunaslov: Internetom je prekinuta poveznica sadržaja i oglašavanja

Nekada su tradicionalni mediji bili nužni za oglašavanje jer su proizvodili sadržaj oko kojeg se okupljala publika (čitaj: kupci i potrošači). Najlakše je bilo pronaći novine koje pišu o proizvodima i uslugama tvrtkine djelatnosti, a tvrtkini kupci i potrošači čitaju iste, zakupiti oglas i automatski je tvrtka znala da se oko sadržaja novina okuplja njena ciljna skupina. Danas više nije tako, Facebook, Google i dugi društveni mediji raspolažu s puno više podataka i iste razmjenjuju.

Internet je demokratizirao i pristup poslovnim alatima.

Danas gotovo svaka tvrtka, obrtnik, start up ili mala i srednja tvrtka koristi društvene medije za oglašavanje, ali i za korisničku podršku, naručivanje, edukaciju itd.

Kada gledamo što sve danas prosječna mala tvrtka može raditi za samo nekoliko eura, ostajemo u šoku. Današnje tvrtke bolje su i kompleksnije nego ikada prije. Alati su im dostupni i one ih koriste, te u korištenju istih može se čitati uspjeh tvrtke.

Pristup marketingu je demokratiziran, ali i sam marketing se izmjenio. Nekada je marketing bio jednostrana komunikacija, dok danas je dijalog rasprava. Tvrtka i dalje oglašava publici (kupcima i potrošačima) svoj proizvod ili uslugu, a kupci i potrošači, kao i oni koji će postati kupci i potrošači se vrlo brzo vraćaju s pitanjima, recenzijama, komentarima, a na tvrtki je da im odgovori – da komunicira s njima. Promidžbena poruka više nije kraj, ona je početak.

 

Međunaslov: Internet i digital digitalizirali su medije

Mnogi, digitalni marketing smatraju samo još jednim kanalom, no nije baš tako. Digital nije samo kanal digital ili internet je izmijenio sve. Unutar samog digitala raspolažemo sa stotinama ili tisućama kanala koji su međusobno jednako različiti kao i tradicionalni kanali. Razlika između Facebooka i portala jednaka je onoj Facebooka i tiskanih medija. Svaki društveni medij-mreža ima svoja pravila i zakonitosti. Digital ili internet je broj kanala i formata poruka od relativno ograničenog učinio gotovo neograničenim. Internet i digital digitalizirali su medije.

Print polako prelazi on line i njegova transformacija se nastavlja. Svi mediji biti će potpuno digitalizirani i mnoge postojeće zakonitosti unutar njih drastično će se izmijeniti. Što ne znači da tvrtke neće koristiti offline medije, već da će i oni na neki način biti digitalizirani.

Isto tako, to ne znači da tvrtke za svoj posao moraju biti na Facebooku ili da same pišu svoj blog. I dalje svaka tvrtka treba razmišljati što želi postići, tko je publika kojoj se obraća, gdje se ta publika nalazi i koji joj kanali mogu pomoći da s kupcima i potrošačima, kao i onima koji će to postati komunicira. Suština je uvijek ista. Razlika je u tome što je internet i digital omogućio svima pristup marketingu i stvorio nevjerojatan broj kanala i formata. Sav marketing postaje digitalan, pa s pravom tvrdimo da zlatno doba marketinga tek dolazi. Tvrtki, u njenom poslovanju, bez obzira na veličinu, za njenu uspješnost i prepoznatljivost prijeko je potrebna marketing komunikacija. Jednostavno rečeno, dobro pogođena i dozirana komunikacija treba predvidjeti, zadovoljiti i identificirati zahtjeve kupaca i potrošača. Marketinškom komunikacijom stvara se pozitivna slika, mišljenje o proizvodu ili usluzi, a strategija, marketing plan, pozicioniranje ili brendiranje neki su od osnovnih koraka u procesu planiranja marketing aktivnosti tvrtke, bez obzira radi li se o maloj srednjoj i velikoj tvrtki, radi li se o marketing komunikaciji offline ili online. 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox