Intervju: doc.dr.sc. Zoran Žgaljardić, Iskustvo u kirurgiji je nezamjenjivo

Za jednog  od najcjenjenijih hrvatskih plastičnih kirurga doc. dr. sc. Zorana Žgaljardića, specijalista maksilofacijalne, a subspecijalista plastične kirurgije glave i vrata, predavača na kongresima American Academy of Cosmetic  Surgery i dobitnika brojnih prestižnih svjetskih priznanja, profesija je prvenstveno strast, a ponosan je što danas s kćeri Ivonne Žgaljardić, također uspješnom plastičnom kirurginjom, na koju prenosi svoja znanja i iskustvo čini dobar tim.


Što vas je potaknulo da se odlučite baviti estetskom kirurgijom?
Tijekom specijalizacije bavio se sam se tumorima i ozljedama glave i vrata što je uključivalo i rekonstrukciju defekta što mi je predstavljalo veliki izazov i interes, a i tada estetska kirurgija u Hrvatskoj nije bila toliko eksponirana te sam se uputio na edukaciju u New York i tada mi se jednostavno otvorilo potpuno novo polje interesa. Tada mi je taj put došao prirodno, predstavljao novi interes, a kirurška baza koju sam do tada imao bila je odlična platforma za nadogradnju.

Koji su estetski zahvati trenutno najtraženiji u Hrvatskoj i u svijetu?
U mlađoj dobnoj skupini je svakako augmentacija dojki, korekcija nosa i kirurgija oblikovanja tijela u svim dobnim skupinama. Tu svakako moram spomenuti lasersku liposukciju kao veliki napredak u tom polju radi boljih rezultata i kraćeg vremena oporavka i jako sam ponosan na činjenicu da sam bio jedan od pionira te tehnike u svijetu i danas pozvani predavač na tu temu. Kirurgija pomlađivanja, kao face lifting i korekcija kapaka je nešto što je iznimno traženo u zrelijim dobnim skupinama, kako ženske tako i muške populacije.

 

Odlučuju li se na estetske zahvate još uvijek uglavnom žene? Kakva su vaša iskustva?
Ne. Jasno da su određeni kirurški zahvati rezervirani isključivo za žene, ali muškarci također brinu o svojem izgledu i u posljednjih desetak godina njihov postotak se značajno podigao. Primjerice, uvećane muške dojke su čest problem čak i kod utreniranih muškaraca što danas laserskom liposukcijom rješavamo vrlo elegantno, često i u lokalnoj anesteziji, a u istoj kategoriji bih spomenuo i high definition liposukciju koja je danas vrlo tražena. Postoje jednostavno okorjele masne naslage kojih se ljudi jednostavno uz sve zdrave životne navike i trening, jednostavno ne mogu riješiti.

Moja kćer, dr. Ivonne Žgaljardić, je plastični kirurg i ponosan sam na njezine dosadašnje uspjehe, sretan što joj mogu prenijet sva svoja znanja i iskustvo,a ona sama je osoba koja uvijek teži boljemu tako da mogu s ponosom reći da činimo dobar tim.

Jesu li hrvatski građani dovoljno educirani o mogućnostima estetske medicine, o svim prednostima zahvata, ali i mogućim nuspojavama?

Internet je danas učinio informaciju dostupnu svakome. Nažalost, često za interpretirati određene informacije je ipak potrebno dublje znanje materije. Stoga je danas, više nego ikada, vrlo važan konzultacijski razgovor, da klijentima objasnimo mogućnosti, komplikacije i moguće nuspojave u realnom svjetlu. Također, marketinški su se određeni zahvati i tretmani, rekao bih, „banalizirali“, ali ipak bih preporučio oprez prilikom odluke kome ćete svoj izgled, u konačnici zdravlje (jer svi „neinvazivni“ tretmani ipak imaju svoje moguće komplikacije) prepustiti u ruke. Važno je da je ta osoba educirana za prepoznavanje i rješavanje komplikacija. Jer često se susrećem sa komplikacijama zahvata koje na mjestu gdje su rađeni jednostavno nisu znali adekvatno zbrinuti. Na moje zadovoljstvo, ipak u konačnici dobijemo zadovoljnog i zahvalnog klijenta.

 

Koliko se brzo razvija ta djelatnost u svijetu i ide li Hrvatska u korak s vremenom ili ima prostora za poboljšanje?
Hrvatska apsolutno ne zaostaje ni u čemu po tom pitanju. Znanje je danas široko dostupno i naši liječnici prate trendove, često se susrećemo na internacionalnim kongresima i apsolutno smo, mogu reći, au pair našim svjetskim kolegama. S ponosom mogu reći da sam vrlo često pozvani predavač na internacionalnim kongresima iz tema oblikovanja tijela, kombiniranju minimalno invazivnih tehnika za pomlađivanje lica, harmonizacijai struktura lica itd.

Marketinški su se određeni zahvati i tretmani „banalizirali“, ali ipak bih preporučio oprez prilikom odluke komu ćete svoj izgled, a u konačnici i zdravlje, prepustiti u ruke.

Čime se prosječan čovjek treba voditi kod odabira estetskog kirurga?
Apsolutni preduvjet bilo kakvom  zahvatu je povjerenje koje se uspostavlja između klijenta i kirurga. Danas su informacije lako dostupne, na web stranicama mogu se naći primjeri radova odabranog kirurga jer iskustvo u kirurgiji je nezamjenjivo. Također, internacionalna prepoznatljivost kirurga znak je kvalitete, dobivene nagrade itd.

 

Vi puno ulažete u edukaciju i nadogradnju znanja i usvajanja novih trendova. Zašto je to toliko bitno?
Cjeloživotna edukacija ključ je uspjeha. Bez praćenja trendova, novih tehnika i tehnologija nema napretka. Ja osobno, ne volim statičnost i neinventivnost, a želja za novim znanjima mi daje vjetar u leđa, a rezultati tada dolaze sami po sebi. Bez ljubavi prema poslu i kontinuirane želje za napretkom nema rezultata.

 

Često gostujete i na svjetskim kongresima kao predavač, a vaša poliklinika je dobitnica brojnih prestižnih priznanja.  Koliko vas ta priznanja nadahnjuju za nove uspjehe i koja vam je nagrada najvažnija?
Prvo priznanje bilo mi je kada sam u asocijaciji s International Academy of Cosmetic Surgery predao 100 slučajeva klijenata, rezultat prije i poslije, i uvršten sam na tom natjecanju među 100 TOP svjetskih kozmetskih kirurga. Tada je to, meni osobno, bilo značajno priznanje moje kvalitete i mog rada. Uslijedilo se uvrštenje u Hall of fame World Academy of cosmetic surgery. Dvije godine za redom bio sam finalist u izboru Beauty trophy na prestižnom kongresu u Monte Carlu. U 2017. godini primio sam nagrade u Dubaiju za inovatiovnost, nagradu za Europsku Kvalitetu u Luzernu, kao i Best Medical Institution u Oxfordu od European Business Assemmbly uz preporuku European Medical Association.

Definitivno bih izdvojio European Award for Best Practices 2018 od strane European Society for Quality Research. Sam naziv dovoljno govori, a kada kao plod više od dvadeset godišnje prakse imate europska i svjetska priznanja, kao i klijente koji vam dolaze iz cijelog svijeta, tada možete biti sigurni da ono što radite, radite odlično. Meni je moja profesija strast, spajam kirurške tehnike, tehnologije i inovativnost.

 

Što je vaš najveći poslovni prioritet u godinama koje slijede?
Ja sam vrlo dinamična osoba, volim uvoditi nove tehnike, a i sam sam autor nekih te trenutno radimo na objavljivanju istih u medicinskim časopisima, a priznanje struke je uvijek dobar vjetar u leđa. Svakodnevno se trudim pružiti našim klijentima najbolje što postoji na tržištu.

 Zlata Radović

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox