10 najvećih hedge fondova zaradilo klijentima 28 milijardi dolara

Vodećih deset hedge fondova u svijetu generilo je klijentima u drugoj polovici prošle godine neto 28 milijardi dolara zarade, prenosi britanski poslovni dnevnik Financial Times. Studija tvrtke LCH Investments, investitora u visokorizične fondove, pokazala je da je deset vodećih svjetskih hedge fondova u šest mjeseci do kraja 2010. klijentima generiralo dvije milijarde dolara više no što ukupno iznosi neto dobit Goldman Sachsa, JPMorgana, Citigroup, Morgan Stanleya, Barclaysa i HSBC-a.
 
Prema studiji, tih je deset fondova od utemeljenja do danas za svoje klijente ukupno generiralo 182 milijarde dolara zarade, ističe nadalje FT. Od uspostave fonda Quantum Fund 1973., milijarder George Soros, jedan od najvećih svjetskih ulagača, zaradio je ulagačima 35 milijardi dolara. Velika mu je konkurencija Paulson & Co najbogatijeg hedge menadžera na svijetu Johna Paulsona, koji je klijentima od 1994. do danas zaradio 32,2 milijarde dolara, a samo u drugoj polovici 2010. 5,8 milijardi. Paulson je jedan od rijetkih ulagača koji je predvidio i profitirao od krize na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita 2007.

Hedge fondovi, najveći od kojih zapošljava oko 100 ljudi, posebni su investicijski fondovi namijenjeni samo bogatim pojedincima ili profesionalnim ulagačima, poput osiguravateljskih kompanija i mirovinskih fondova. Našli su se na udaru kritike zbog tajnovitosti i sklonosti 'short sellingu', prodaji posuđenih vrijednosnih papira i valuta u očekivanju pada njihove vrijednosti, da bi ih se potom otkupilo po nižoj cijeni i zaradilo na razlici, uz povrat vlasniku. Takva praksa pomaže im smanjiti tržišnu izloženost ali i zaraditi. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox