3 stvari koje mladi moraju naučiti o financijama

U Europi ima više od 5,5 milijuna nezaposlenih mladih koji ne mogu pronaći posao, a evo što bi svi trebali znati o svojoj financijskoj budućnosti, piše pametnakuna.hr

Najnovije istraživanje Eurostata pokazalo je zabrinjavajuće brojke za sve članice Europske unije. Hrvatsku dijeli tek nešto više od godinu dana do statusa punopravne članice, a u našoj zemlji prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje danas je bez posla čak 60.383 mlađih od 25 godina. Još oko 75 tisuća nezaposlenih ima između 25 i 35 godina. Svi oni za tržište rada su mladi, a do iskustva ne mogu doći. Problem je toliko izražen da, prema nekim navodima, nezaposlenost mladih iznosi čak 35 %, što nas, u usporedbi s Eurostatovim tablicama, svrstava na treće najlošije mjesto (u Europi), otprilike u razini s Portugalom.

Kada uzmemo u obzir ove podatke, postaje jasnije kako je ulaganje u financijsko obrazovanje mladih, odnosno razvijanje navika pravilnog razumijevanje novca i upravljanja financijama pitanje od, nimalo ne pretjerujući, životne važnosti. Donosimo vam neke od činjenica koje bi mladi trebali znati i biti svjesni:

  1. 1. Mladi prvo trebaju biti svjesni toga da diploma na žalost više ne donosi sigurnost, odnosno ne jamči ni siguran posao niti velika primanja. Uzroci za to nalaze se u mnogim stvarima od nepovezanosti tržišta rada i obrazovnih strategija države prijašnjih godina, do financijske krize.
  2. 2. Trebaju shvatiti i da su krediti opasan pothvat za što postoje brojni dokazi u proteklim godinama. Neki će biti prisiljeni uzeti kredit, no trebaju prije toga racionalno i realno vlastite financijske prioritete.
  3. 3. Kako bi izbjegli financijske probleme poput ulaženja u nepovoljne kredite potrebno je što prije investirati novac za budućnost. No, prije investiranja stručnjaci ističu kako je odvajanje i najmanjih svota važno kako bi se razvila životna navika štednje. (HT)

 

Izvor: www.pametnakuna.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox