7 koraka za smanjenje dugova! Učinite to sami kako ne bi sud morao!

Ovo je posljednja godina u kojoj možete sami proglasiti osobni bankrot i srediti svoje dugove, već 2012. to će činiti sud. Od iduće bi godine naime trebao zaživjeti insitut osobnog bankrota, piše Jutarnji list.

 

Sudovi će vam dodijeliti tutora koji će zatim proglasiti osobni bankrot. Ostavit će vam minimum za život, a sva ostala primanja bit će usmjerena na vraćanje dugova. Ukoliko ne budete imali dovoljno, utoliko će vam imovina ići na prodaju. Da se ovakav scenarij ne bi dogodio, odnosno kako ne bi javno morali priznati da ne znate sa svojim novcem, poslušajte što vam savjetuje Predrag Bejaković, s Instituta za javne financije, koji smatra da su najveći problem za prezaduženost Hrvata - kreditne kartce! U prosjeku ih imamo po dvije. Osim toga, često si dozovoljavamo i prevelik minus na tekućim računima.

Međutim, valja naglasiti kako prema Bejakoviću, postoje dvije vrste dužnika: oni koji su zbog nepromišljenosti uzeli previše kredita i oni koji su ga uzeli zbog nesreće, bolesti ili otkaza. Potrebno je razlikovati te dvije vrste budući da nisu u istim okolnostima zapeli u dugovima, ali na koji god način dugovi bili napravljeni - iz njih treba izaći.

Udruga potrošač procjenjuje da bankrot čeka oko 50.000 ljudi u Hrvatskoj, što je grad veličine Karlovca, uspoređuje Jutarnji list. Očekuje se i porast te brojke budući da se očekuje još veći porast nezaposlenosti.

 

7 koraka do smanjenja duga (Predrag Bejaković):

 

1. Priznajte da imate problema u vraćanju duga i ne ignorirajte ga

2. Napravite popis kome sve dugujete, koliko dugujete, kolika je kamata i koliko sad vraćate

3. Prvo rješavajte skupa zaduženja s većom kamatom

4. Napravite plan nezaobilaznih mjesečnih rashoda (hrana, stan, komunalije), kao i onih koji nisu nužni - njih se možete riješiti i s tim novcem početi vraćati dugove

5. Novi dug neće pomoći da se izvučete iz starih i zato recite ''NE'' novim zaduženjima

6. Obavijestite vjerovnike o svojim poteškoćama, većina će pristati na odgodu

7. Ako nikako ne možete sami, potražite pomoć stručnjaka

 

(SJ)

 

Izvor: Jutarnji list, izdanje 2.2.2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox