" Agrokor kupnjom Mercatora rješava vlastite probleme"

Pitanje moguće prodaje većinskog paketa dionica Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor u Sloveniji se poklapa s kampanjom pred parlamentarne izbore, a velika većina političara, uz načelno stajalište da o prodaji moraju odlučiti vlasnici, tvrdi kako "Agrokor nije dobar izbor", navodi u petak slovenski dnevni list "Dnevnik".

List donosi i izjave predsjednika vodećih stranaka o tome kako gledaju na neobvezujuću ponudu koju je Agrokor dao vlasnicima natpolovičnog paketa Mercatorovih dionica i što bi eventualno Agrokorovo preuzimanje najvećeg slovenskog trgovačkog poduzeća značilo za tzv. slovenske nacionalne interese.

Pahor zabrinut

Predsjednik aktualne slovenske vlade i stranke Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor izjavio je da je "zabrinut" vijestima o prodaji Mercatora. Uz Mercator je vezan znatan dio slovenske prehrambeno-prerađivačke industrije, a nisam uvjeren da je Agrokor starteški investitor koji na trgovačkim policama želi slovenske proizvode, kazao je Pahor govoreći o razlozima suzdržanosti.

Bivši slovenski premijer Janez Janša, lider Slovenske demokratske stranke (SDS), rekao je u izjavi za "Dnevnik" da načelno imovinu državnih tvrtki treba prodati onima koji ponude najbolju cijenu i druge uvjete, ali da pri tome valja voditi računa o pravilima tržišnog natjecanja. 

Suzdržanost prema mogućnosti Agrokorove kupnje dionica Mercatora pokazali su i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec, koji strahuje od mogućnosti da Agrokor kao novi vlasnik Mercatora na njegov račun rješava "vlastite probleme", kao i predsjednik stranke Zares Gregor Golobič, predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič te predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav, koji se pribojavaju da bi se u takvoj situaciji slabije plasirali proizvodi slovenske prehrambeno-prerađivačke industrije i poljoprivrede. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox