Ako će solarne ili vjetroelektrane proizvoditi u Hrvatskoj dozvole stižu za 45 dana

Hrvatska trenutačno koristi samo dva posto obnovljivih energetskih izvora, dok bi prema smjernicama Europske unije do 2020. godine ta brojka trebala iznositi dvadeset posto, piše HRT.

Hrvatska ima još jedan rok koji mora ispoštovati, naime u roku od osam godina mora smanjiti potrošnju energije i emisiju ugljikovog dioksisa.

Priliku u tome prepoznala je Splitsko-dalmatinska županija gdje uklanjanjem birokratskih zapreka i agresivnom politikom rade na privlačenju investitora, posebno Nijemaca.

Splitsko-dalmatinska županija odobrila je već 15 koncesija za korištenje obnovljivih izvora, a s Nijemcima u svibnju u Splitu organiziraju veliku konferenciju o energetici.

Kako bi privukli investicije, u Splitu jamče dobivanje potrebnih dozvola u roku od 45 dana, a od ulagača traže da stupove za vjetroparkove proizvode u našim brodogradilištima kako bi se smanjila nezaposlenost koja u Dalmaciji prelazi broju od 46 tisuća ljudi.

Podsjetimo, u okolici Splita Nijemci pripremaju projekt solarnih elektrana, dok španjolska tvrtka u Segetu gradi vjetropark vrijedan 45 milijuna eura, a čekaju dozvole za još tri lokacije. Na istoku Hrvatske u Tovarniku Nijemci planiraju uložiti oko 8 milijuna eura u izgradnju solarnog parka. (jk)

 

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox