Allianz u solarnu i energiju vjetra uložio više od milijardu eura

Tržište obnovljivim izvorima energije značajno je naraslo zadnjih godina. Svjetsko energetsko vijeće procjenjuje da je ovo tržište vrijedilo više od 635 milijardi dolara u 2010. Stručnjaci predviđaju da će ulaganja u solarnu energiju i energiju vjetra doseći 1,9 bilijuna dolara do 2020.

Značajnost ove industrije u novije vrijeme prepoznao je i Allianz, čija su ulaganja u obnovljive izvore energije premašila su milijardu eura. Od 2005. uložili su u više od 30 vjetroelektrana i solarnih elektrana u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji preko svoje kćerinske kompanije Allianz Renewable Energy Partners. Posljednja transakcija, koja je uključivala talijansku solarnu elektranu snage 15 MW, zaključena je u prosincu 2010.

Ni Hrvatska im nije mrska

Iako Allianz još uvijek ne sudjeluje u investicijskim projektima razvoja obnovljivih izvora u Hrvatskoj, prisutan je u osigurateljnom segmentu. Prema riječima Igora Kolara, voditelja Odjela za međunarodne i posebne industrijske rizike: Allianz u Hrvatskoj osiguravateljno prati tri od četiri dosad izgrađene vjetroelektrane: Ravne na Pagu, vjetroelektrane Trtar-Krtolin i Orlice kod Šibenika, kao i vjetroelektranu u Velikoj Popini pokraj Gračaca koja je trenutačno u izgradnji. Alliaz u projektima sudjeluje kako u osiguranju montaže, tako i u osiguranju eksploatacije vjetroelektrana te na tom području imamo zavidno iskustvo.

Vjetroelektrane i solarne elektrane kojima Allianz trenutno upravlja u svijetu imaju kapacitet od 600 MW i proizvode dovoljno energije za opskrbu 250 000 kućanstava. (PS/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox