Analitičari: Ni sljedeća godina neće donijeti oporavak tržišta rada

Nakon objavljenog broja nezaposlenih osoba u kolovozu koji je potvrdio nastavak negativnih kretanja na mjesečnoj i godišnjoj razini, Državni zavod za statistiku objavio je registriranu stopu nezaposlenosti za kolovoz. Prema prvim podacima stopa nezaposlenosti porasla je u odnosu na prethodni mjesec te iznosi 17,7%.

Takva kretanja dijelom su rezultat izostanka značajnijeg sezonskog zapošljavanja s obzirom da su potrebe za sezonskim radnicima uglavnom zadovoljene u razdoblju od ožujka do lipnja. Uz to, pozitivni signali iz realnog sektora također izostaju.

Na godišnjoj razini nastavljaju se negativna kretanja pa je stopa nezaposlenosti bila za cijeli postotni bod (1,0%) veća nego u kolovozu prošle godine. Nadalje, prosječna stopa nezaposlenosti u prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 18,7%, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 18,1%.

S dolaskom jesenskih mjeseci kretanja na tržištu rada će očekivano pratiti svoje sezonsko kretanje te će se povećavati. S obzirom na to da će broj nezaposlenih tijekom cijele godine očekivano biti na višoj razini nego prošle godine i prosječna će stopa nezaposlenosti porasti.

Oporavak na tržištu rada očekujemo tek nakon oporavka realnog sektora i posljedično intenzivnijega kreiranja novih radnih mjesta. Kako u sljedećoj godini očekujemo tek blagi rast gospodarstva, nezaposlenost, a s njom i stopa nezaposlenosti će i dalje ostati razmjerno visoka, smatraju analitičari RBA. (jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox