Analitičari RBA: Za oporavak gospodarstva nužna je reforma javnog sektora

Raiffeisen analitičari pripremili su četvrto ovogodišnje izdanje RBA Analiza u kojem je središnja tema produktivnost. Pored navedenog, donose i redovite preglede odabranih makroekonomskih pokazatelja te aktualnosti vezane uz trgovinu i turizam, industriju i zaposlenost te pregled događanja na tržištu dionica i obveznica.

Negativni utjecaji s vanjskih tržišta združeni s unutarnjim strukturnim slabostima rezultirali su padom gospodarskih aktivnosti u prvom polugodištu 2012 godine. Nakon pada od 1,3 posto u prvom, hrvatski BDP smanjio se za 2,2 posto u drugom tromjesečju. Povoljni rezultati turističke sezone ublažit će pad u trećem, a smanjenje napetosti na vanjskim financijskim tržištima u posljednjem tromjesečju. Za cijelu godinu prognoziramo pad BDP-a od 1,8 posto. Vanjska tržišta obilježio je pad izvozne potražnje prouzročen novim valom recesije na tržištu eurozone i povišeni trošak financiranja kao posljedica snažnije averzije investitora prema riziku zbog dužničke krize na periferiji eurozone.

Unutarnje slabosti nalazimo u padajućim stopama aktivnosti i zaposlenosti radno sposobnog stanovništva te u neučinkovitom javnom sektoru, zbog čega se javna potrošnja financira visokim fiskalnim i parafiskalnim opterećenjem privatnog sektora. Stoga je za oporavak gospodarstva nužna reforma javnog sektora usmjerena na smanjivanje troškova poslovanja poduzeća.

Oporavak još uvijek daleko?

U nastavku godine  analitičari RBA očekuju slabljenje negativnih tendencija na vanjskim tržištima. Smanjivanje cijena vanjskog financiranja hrvatskih dužnika počelo je u trećem tromjesečju i trebalo bi se nastaviti prema sredini sljedeće godine, kada očekujemo pristupanje Hrvatske u Europsku Uniju.

Oporavak izvozne potražnje slijedit će povratak rasta u eurozoni, prognoziran za iduću godinu. Domaća potražnja nastavit će stagnirati pod utjecajem rasta cijena infrastrukturnih usluga i uvođenja novih poreza. U sljedećoj godini najavljeno je uvođenje poreza na imovinu i nastavak smanjenja doprinosa za zdravstvo, čime se teret financiranja javnog sektora djelomično prenosi sa sektora poduzeća na sektor stanovništva.

Sezonsko smanjenje broja zaposlenih u zimskom razdoblju pojačat će najavljena racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru. U listopadu su na snagu stupili novi propisi o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kojima se uvodi odgovornije financijsko poslovanje i skraćuju rokovi plaćanja između poduzeća na 60 dana, a između države i poduzeća na 30 dana. Primjena propisa o predstečajnoj nagodbi trebala bi ubrzati nestanak insolventnih poduzeća s tržišta. Prateći negativni učinci smanjenja proizvodnje i zaposlenosti u kratkom roku snizit će razinu gospodarske aktivnosti, ali bi na srednji i duži rok trebali poboljšati investicijsku klimu i omogućiti održivi oporavak gospodarstva, zaključuje se u RBA Analizi. (ps/jk) 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox